Ifølge Opec-delegater Wall Street Journal har snakket med, har Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, truet med å starte en ny priskrig med mindre andre Opec-medlemmer gjør opp for sine manglende oljeproduksjonskutt.

Har gitt ultimatum

Enkelte av Opecs medlemsland har ikke kuttet like mye som de har forpliktet seg til. Det har terget Saudi-Arabia som i praksis er kartellets leder.

Ifølge delegatene har Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz Salman stilt et ultimatum og bedt Angola og Nigeria legge frem detaljerte forpliktelser til å kutte ekstra i produksjonen for å kompensere for høyere produksjon enn avtalt.

Konsekvensene for dem som ikke danser etter prinsens pipe kan bli ubehagelige.

Ifølge Wall Street Journal skal prins Abdulaziz under en videokonferanse med Opec-landene 18. juni ha signalisert at kongedømmet vil selge oljen sin til rabatterte priser for å utkonkurrere Angola og Nigeria etter at de to afrikanske statene sa de ikke var klare til å forplikte seg til eksakte tall.

– Vi vet hvem kundene deres er, skal energiministeren ha sagt.

Hverken Angolas oljedepartement eller Nigerias oljeminister har besvart avisens henvendelser. En talsperson for Saudi-Arabias energidepartement ønsket ikke å kommentere saken overfor Wall Street Journal.

Priskrig ga priskollaps

Skrur vi tiden tilbake til mars husker vi at priskrig fra Saudi-Arabia ikke er særlig gøy. Da Russland tidlig i mars gjorde det klart at landet ikke ville være med på flere produksjonskutt, svarte Saudi-Arabia med å øke produksjonen og prise sine oljeleveranser til enkelte nøkkelmarkeder 20 prosent lavere – altså med rimelig saftige rabatter.

Slik skapte de Saudi Aramco
Saudi Aramco har lange røtter og hadde et overskudd på 111 milliarder amerikanske dollar i 2018.
01:04
Publisert:

Da oljehandelen åpnet sent søndag kveld 8. mars stupte oljeprisen. Mandagen etter stengte oljeprisen ned brutale 27 prosent, et fall fra 45,51 dollar fatet til 33,30 dollar fatet. Den samme dagen falt den norske oljegiganten Equinor nærmere 18 prosent på børs.

Kombinert med et virusutbrudd som knekte ryggen på oljeetterspørselen, falt oljeprisen videre ned før den bunnet ut like under 20 dollar fatet i midten av april. Torsdag denne uken handles et fat av nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, til 42 dollar.

Onsdag sendte Paretos oljeanalytiker Nadia Wiggen ut en analyse til meglerhusets kunder hvor hun skrev at en lignende priskollaps neppe vil skje igjen.

«Vi anser sannsynligheten for en oljepriskollaps av samme størrelse usannsynlig, til tross for allerede høye oljelagre», skrev Wiggen i analysen.

Hun oppdaterte samtidig meglerhusets prognoser for oljeprisen i 2020 til 42 dollar fatet fra tidligere 32 dollar fatet. For 2021 fastholdes oljeprisanslaget på 50 dollar fatet, mens det i 2022 økes til 60 dollar fatet fra tidligere 56 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.