Oljekartellet Opec og deres samarbeidende land (til sammen gruppen kalt Opec+) har endelig kommet til enighet om en beskjeden økning i produksjonen.

Oljeprisen har steget jevnt og trutt gjennom ettermiddagen og ble ved 19-tiden handlet for 48,80 dollar fatet.

Økningen på 500.000 fat blir ansett som en kortsiktig løsning, siden landene ikke lyktes med en bredere og mer langsiktig løsning for hele neste år, ifølge Reuters.

Senioranalytiker Paola Rodriguez Masiu i Rystad energy er svært overrasket over konklusjonen.

– I en beslutning som egentlig ikke var ventet av markedet, bestemmer OPEC seg angivelig å øke tilbudet! 500.000 bpd fra januar er ikke det marerittsscenariet markedet fryktet, men det er ikke det man egentlig forventet for flere uker siden, skriver analytikeren i en markedskommentar.

Nå blir månedlige konsolideringer i stedet for en mer langsiktig løsning.

– Det er en klok beslutning, sier den iranske oljeministeren Bijan Namdar Zanganeh ifølge den statlige tv-kanalen Shana.

– Disse månedlige møtene kan bidra til stabilisere markedet.

Gruppen møttes klokken 14 torsdag, etter at tirsdagens møte ble utsatt grunnet uenighet om hvor mye av oljeproduksjonen som skal kuttes i første kvartal av 2021.

Etter planen skulle det holdes to møter mandag og tirsdag, der det skulle diskuteres et forslag om å beholde dagens produksjonskutt på 7,7 millioner fat olje per dag, i stedet for å dempe kuttene til 5,8 millioner fat som ventet.

Uenigheten mellom partene i møtet har gått ut på at enkelte land ønsket å beholde de nåværende kuttene på 7,7 millioner fat per dag for å ta vare på et sårbart oljemarked etter korona, mens andre land ønsket å dempe kuttene til 5,8 millioner fat for å utnytte de stigende oljeprisene etter fornyet håp om en fungerende koronavaksine.

Det er de mindre produsentene Emiratene og Kasakhstan som har gått sterkt imot å videreføre kuttene, mens de toneangivende Opec-landene Russland og Saudi-Arabia er for å fortsette kuttene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.