Oljeprisen falt i morgentimene tirsdag etter at både Bloomberg og Reuters meldte at oljekartellet Opec og deres samarbeidende land (til sammen gruppen kalt Opec+) vil utsette videre diskusjoner om kartellets forslag om å videreføre de nåværende produksjonskuttene som ble innført etter at oljeetterspørselen falt under koronakrisen.

Prisen snudde imidlertid ut på formiddagen, og et fat nordsjøolje (brent spot) stiger omtrent 0,7 prosent til 48,0 dollar fatet tirsdag morgen.

Opprinnelig skulle kartellet møtes til to møter mandag og tirsdag, for å diskutere et forslag om å beholde de nåværende produksjonskuttene på 7,7 millioner fat per dag, i stedet for å dempe kuttene til 5,8 millioner fat fra 1. januar. Diskusjonene skal nå bli utsatt til torsdag på grunn av uenighet blant partene, etter at mandagens møte konkluderte uten å ha kommet frem til en enighet.

Markedet er ikke altfor bekymret

– Markedet er ikke altfor bekymret av alt bråket og uenigheten, ettersom et eller annet kompromiss fremdeles er svært, svært sannsynlig, skriver oljeanalytiker i SSB Bjarne Schieldrop i en oljekommentar tirsdag.

Han skriver videre at det ikke ville gitt mening for Opec å snuble så nær mållinjen.

– Markedet burde ikke undervurdere hvor raskt koronavaksiner kan deles ut, og nåværende prisfall i markedet er sannsynligvis gode kjøpsmuligheter, skriver analytikeren.

Det er de mindre produsentene Emiratene og Kasakhstan som går sterkt imot å videreføre kuttene, mens de toneangivende Opec-landene Russland og Saudi-Arabia er for å fortsette kuttene.

I april ble Opec-landene enige om å kutte produksjonen med 10 millioner fat daglig, mens produksjonen ble økt igjen med 2,3 millioner fat i august.

Oppgang siden mai

Ifølge Bloomberg mener noen land at markedet er for sårbart for en økt produksjon, mens andre mener at de må utnytte de stigende prisene ved å produsere mer. Sett bort ifra de siste dagene har oljeprisen steget relativt jevnt siden mai på vaksinehåp og en utsikt til høyere etterspørsel.

– Avtalen er fremdeles innen rekkevidde, sa Amrita Sen, grunnlegger av Energy Aspects ifølge Bloomberg.

– Men det foreligger risiko, og markedet setter nok ikke pris på risikoen. Saudi-Arabia er helt klart misfornøyd med diskusjonene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.