Søndag holdt det utvidede oljekartellet Opec+ møte om oljeproduksjonen i 2023. Medlemslandene ble enige om å holde produksjonen uendret inntil videre.

Møtet søndag tok kun 20 minutter og ble holdt digitalt, ifølge Bloomberg.

I begynnelsen av oktober besluttet Opec+-landene et kraftig kutt i oljeproduksjonen, for å løfte prisene. Kuttet var på to millioner fat per dag, det største produksjonskuttet siden 2020. De skyhøye energiprisene har bidratt til økt prispress globalt gjennom året, og det skapte derfor kraftige reaksjoner fra både USA og Europa da Opec kuttet produksjonen.

Opec skriver i en uttalelse søndag at produksjonskuttet «i ettertid ble anerkjent av markedsaktører for å ha vært både nødvendig og riktig for å stabilisere globale oljemarkeder».

Tidligere denne uken ble det spekulert i at Opec ville gå inn for nok et kutt i produksjonen, som følge av fall i oljeprisene. Men i forkant av møtet søndag var forventningen at kartellet vil holde produksjonen uendret, for å se an virkningene av kuttet som ble annonsert i oktober.

Møtes sjeldnere

Bloomberg skriver søndag at Opec-ministrene fremover vil møtes sjeldnere enn de har gjort de seneste årene. Det er nå slutt på månedlige produksjonsmøter, og ministrene skal i stedet samles hver sjette måned. Overvåkningskomiteen (JMMC) skal på sin side møtes annenhver måned, og den kan be om at ministrene samles dersom det er nødvendig.

Det neste Opec+-møtet vil holdes 4. juni neste år, mens overvåkningskomiteen skal møtes i februar.

Pristak på russisk olje

Fredag ble EU enige om et pristak på russisk olje på 60 dollar per fat, og pristaket skal etter planen tre i kraft mandag.

Polen, Estland og Litauen holdt lenge igjen, og klarte å presse pristaket ned fra det opprinnelige forslaget mellom 65 og 70 dollar fatet.

– Markedet har vært ganske komfortabel med et anslag på rundt 60 dollar fatet en stund. Det spennende nå blir utspillet fra Russland, sa råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN fredag kveld.

Lørdag sa myndighetene i Moskva at Russland ikke vil akseptere pristaket.

– Vi vil ikke akseptere dette pristaket, sa Kremls talsperson Dmitrij Peskov, og la til at russiske myndigheter analyserer tiltaket.

Store svingninger

Uken som gikk har vært turbulent for oljeprisen. I begynnelsen av uken nådde oljeprisen sitt laveste nivå siden januar, da ny smitterekord i Kina og protester mot landets koronapolitikk rystet markedet.

Gjennom uken hentet imidlertid oljeprisen seg kraftig inn, både som følge av en generell dollarsvekkelse og nyheter om at Kina skal planlegge å lette på restriksjonene. Sun Chunlan, Kinas visepresident og ansvarlig for landets koronahåndtering, har meldt at landet er «på vei inn i en ny fase, og med et nytt mandat, for å håndtere pandemien».

Men da det ble enighet om EUs pristak på russisk olje fredag kveld, fikk oljeprisen igjen seg en liten knekk og falt noe tilbake. Fredag kveld lå oljeprisen på rundt 85,5 dollar fatet.

– Oljemarkeder vil sannsynligvis fortsette å være volatilt på kort sikt, drevet av nyheter fra Kina og utviklingen i pengepolitikken, sier UBS-analytiker Giovanni Staunovo til Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.