Tirsdag landet imidlertid oljenasjonene: Russland og Kasakhstan vil få lov til å øke produksjonsnivået med samlede 75.000 fat per dag i februar. Til gjengjeld skal Saudi-Arabia kutte sin produksjon med én million fat per dag og vil dermed mer enn gjøre opp for høyere produksjon fra Russland og Kasakhstan, skriver Bloomberg.

Oljeprisen stiger betraktelig på nyheten om enighet – et fat nordsjøolje handles til over 53 dollar.

Sist gang Saudi-Arabia kuttet sin produksjonen på egen hånd fjernet landet også én million fat fra markedet. Resten av Opec var på sin side nær en enighet om å holde produksjonen stabil i februar, sa delegatene på en pressekonferanse.

«For godt til å være sant»

Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy er forbløffet over Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia satte kirsebæret på kaken og finnes det én måte å beskrive hva et frivillig kutt betyr for markedet, så er «happy hour» et passende begrep, skriver han i en analyse tirsdag kveld.

Han mener tilbudet bærer preg av at Saudi-Arabia ser store utfordringer knyttet til etterspørsel på kort sikt, og at oljenasjonen ønsker å beskytte oljeprisen, særlig i en tid der det er økte spenninger i regionen.

– Saudi-trekket, dersom det gjennomføres, er ikke bare å tilby en myk pute til markedet, men også et fullt sett av tepper, dyner og mest sannsynlig sengen selv, kommenterer Tonhaugen og legger til:

– Det er for godt til å være sant!

Spenning knyttet til månedlige møter

Etter et drastisk fall i etterspørsel som følge av korona, og en storstilt priskrig mellom Russland og Saudi-Arabia, ble Opec landene enige om å sette produksjonsmål måned for måned.

Tonhaugen mener tirsdagens møte har gitt så mye å fordøye at det vil være samtaleemnet på oljemarkedet i en stund fremover.

Saudi-Arabia's energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud under en videokonferanse i april.
Saudi-Arabia's energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud under en videokonferanse i april. (Foto: Saudi Press Agency/Reuters/Third party)

– Balansegangen innad i gruppen er like sårbar som alltid, skriver han. Tonhaugen viser til at Russland og Kasakhstan slapp unna å kutte i forrige runde, mens Saudi-Arabias tilbud om å kutte nå bærer preg av egentlig å være ment som et uformelt tilbud.

– Dagens avtale, selv om den tilbyr markedet en viss stabilitet frem mot slutten av mars, er ikke en avtale som medlemslandene vil ha lett for å fordøye, skriver han med henvisning til at storprodusent Russland får anledningen til å produsere mer.

Avtalen er derimot i tråd med den russiske strategien,

– Russlands strategi virker tydelig. Landet vil ikke bli med på å holde tilbake forsyningen dersom oljeprisene er under 55 dollar fatet. Det er fordi de har de siste årene lært at ved å gjøre nettopp dette, taper de markedsandelen til amerikanske skiferoljeprodusenter, skrev sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i en analyse tirsdag før resultatet var klart.

Flere ting påvirker prisen

Én ting er derimot klart: desto mer olje som tilføres markedet, desto billigere blir oljen. Samtidig er det ikke kun Opec-avgjørelser som påvirker prisen. I store deler av verden råder pandemien fortsatt, og etterspørselen etter olje er lav.

– Etterspørselen er satt på pause grunnet oppblomstringen av covid-19 i Nord-Amerika, Europa og Midtøsten. Det er derfor sannsynlig at oljeetterspørselen vil falle enda mer de neste månedene, skriver meglerhuset Fitch Solutions i en analyse gjengitt av Reuters.

Det gjenstår også å se om Saudi-Arabia gjennomfører kutt som lovet etter tirsdagens avtale, påpeker analytiker Tonhaugen. Han mener det er overhengende sannsynlig at oljegiganten ikke har gått eget tilbud tilstrekkelig i sømmene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.