– Dette holder ikke rett og slett, sa Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets, da avtalen mellom Opec+-landene var klar søndag kveld.

Han mente oljeprisen kjapt ville falle under 30 dollar fatet for nordsjøolje med denne avtalen, fra rundt 31,50 dollar rett før påske.

Men da handelen begynte i Asia ved midnatt åpnet prisen bratt opp. Nordsjøolje ble omsatt knapt 34 dollar fatet på ICE-børsen i London i den første handelen etter påske, og i futurehandelen i New York var prisen opp ni prosent.

Men etter noen minutters handel var oljeprisen tilbake omtrent på samme nivåer som før avtalen, på vel 31 dollar fatet.

Avtalen innebærer kutt på 9,7 millioner fat om dagen fra 1. mai. Selv om kuttene er rekordstore veier de ikke opp for at rundt 30 prosent av den globale etterspørselen etter olje har forsvunnet med koronakrisen. De globale oljelagrene er også nærmest helt fulle.

USAs president Donald Trump var søndag kveld raskt ute og proklamerte at avtalen berger hundretusener av amerikanske oljejobber. Han takket og gratulerte samtidig kong Salman av Saudi-Arabia og Russlands president Vladimir Putin.

Søndag kom nyheten om at oljeselskapet Whiting Petroleum Corp. har søkt om konkursbeskyttelse.

Whiting er ifølge nyhetstjenesten Oilprice.com det største olje- og gasselskapet i det store skiferoljefeltet Bakken i Nord-Dakota, og er det første store skiferoljeselskapet som går konkurs i år.

De lave oljeprisene rammer skiferoljeselskapene hardt, fordi det er kostbart å utvinne denne typen olje. Mange av produsentene er også små og har ikke økonomisk bæreevne til å stå gjennom en krise.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.