Oljekartellet Opec og deres samarbeidende land (til sammen gruppen kalt Opec+) møttes på mandag for å diskutere et forslag om å videreføre de nåværende produksjonskuttene som ble innført etter at oljeetterspørselen falt under koronakrisen.

Det ble derimot ikke oppnådd en enighet om bestemmelsen skulle innføres, og gruppen meldte etter kartellets møte at det vil utsette videre diskusjoner til torsdag.

Etter flere dager med direkte forhandlinger mellom Opecs tungvektere, derav Russland og Saudi-Arabia, forhandler gruppen nå om en gradvis og delvis nedtrapping av produksjonskuttene over en periode på flere måneder, melder Bloomberg News torsdag.

Det er uklart om den gradvise nedtrappingen i så fall vil begynne ved årsskifte eller senere i første kvartal.

Wall Street Journal skriver på sin side at kilder avisen har vært i kontakt med, sier at kartellet nærmer seg en avtale om en forsiktig økning i produksjonen på 500.000 fat per dag i januar.

Prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) falt svært brått fra en oppgang på omtrent én prosent til en nedgang på 0,6 prosent i forkant av møtet torsdag.

Prisen har imidlertid hentet seg noe inn igjen, og ligger ved 12-tiden på 48,0 dollar fatet, en oppgang på 0,1 prosent.

Vil utsette produksjonsøkning

Uenigheten mellom partene i møtet har gått ut på at enkelte land ønsker å beholde de nåværende kuttene på 7,7 millioner fat per dag for å ta vare på et sårbart oljemarked etter korona, mens andre land ønsker å dempe kuttene til 5,8 millioner fat for å utnytte de stigende oljeprisene etter fornyet håp om en fungerende koronavaksine.

Det er de mindre produsentene Emiratene og Kasakhstan som har gått sterkt imot å videreføre kuttene, mens de toneangivende Opec-landene Russland og Saudi-Arabia er for å fortsette kuttene.

Gradvis økning

Analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skriver i en oljekommentar torsdag at et mulig og sannsynlig utfall kan være å beholde de nåværende kuttene på 7,7 millioner fat per dag gjennom januar, for så å øke produksjonen med én million fat for februar og mars, med en økning på nok en million fat i april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.