Mandag morgen kuttet Saudi-Arabia, Jemen, Egypt, Bahrain, De forente emirater og Maldivene sine diplomatiske bånd med Qatar. Landene har også lukket alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser til landet.
Qatar anklages for å støtte islamistiske grupper, og får også kritikk for sine relasjoner til Iran. Qatar har fordømt avgjørelsen, og mener den er basert på usannheter og ubegrunnede anklager.
Gigantflyselskapene Etihad Airways og Emirates har avlyst alle sine flyvninger til Qatars hovedstad Doha fra og med tirsdag morgen. Qatar Airways har selv reagert med å avlyse samtlige flyforbindelser til landene som har valgt å kutte bånd til Qatar, ifølge checkin.dk.
Oljemarkedet reagerte umiddelbart positivt på nyhetene, men falt deretter nær tre prosent til under 50 dollar i løpet av mandagen.
«Betyr ikke så mye om de bryter ut av avtalen»
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities tror ikke mandagens hendelser vil påvirke samholdet og samarbeidet i oljekartellet Opec.
– Man kunne lage spekulasjoner om hvorvidt samholdet i Opec vil bli påvirket, men det er helt marginalt. Opec har greid å samarbeide og bli enige om en avtale selv når Saudi-Arabia og Iran har vært i konflikt, og de har vært i langt mer konflikt enn det disse landene er, sier Omdal, som legger til at Saudi-Arabia og Qatar flere ganger tidligere har hatt krevende forhold.
Det er ifølge Omdal heller ingen krise om Qatar skulle trekke seg ut av avtalen.
– Nå er Qatar en såpass liten oljeprodusent at det ikke betyr så mye om de bryter ut av avtalen, sier oljeanalytikeren.
For knappe to uker siden ble Opec enige om å forlenge produksjonskuttene på 1,8 millioner fat om dagen i ytterligere ni måneder.
Ikke bekymret
Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er enig med Omdal i at Qatar ikke er den største fisken, og hun er ikke overrasket over at ikke oljeprisen har reagert mer på urolighetene i Midtøsten.
– Qatar er ikke en stor nasjon innen olje, men landet er stort i gass. Det er ingen tvil om at det kom som et sjokk på markedet. Det er et sterkt signal å trekke alle diplomatiske forbindelser, men det vil ha mindre følger for energimarkedet, sier Saltvedt, som tror at urolighetene mer sannsynlig vil ramme turisme og importen av blant annet matvarer.
Hun er heller ikke bekymret for samholdet i Opec.
– Det som er med Opec er at det har holdt sammen siden 60-tallet. Disse konfliktene har foregått i så mange tiår, og likevel har man stort sett klart å opprettholde samholdet som oljeeksporterende land. Når de kommer til forhandlingsbordet setter de seg ned og fokuserer på det de skal gjøre, sier Saltvedt.
«Interne stridigheter er ikke positivt»
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB er hakket mer pessimistisk til mandagens nyheter.
– Interne stridigheter er ikke positivt for Opec-landene når de har en avtale om å kutte på gang. Sånn sett skaper det en viss uro for kuttavtalen, sier Schieldrop.
Han ga oljekartellet en håndfull kritikk etter de ble enige om å forlenge kuttavtalen i slutten av mai.
– Det Opec gjør feil her, er at de kutter gradvis over lang tid og gir skiferoljeprodusentene i USA all verdens tid til å akselerere, sier Schieldrop og utbroderer:
– Vi regner med at kuttene fører til at lagrene blir mindre over andre halvår. Konsekvensene av det blir høyere priser. Men det gjør jo også at trenden vi har sett siden midten av 2016 fortsetter, nemlig at det for hver uke som går kommer flere oljerigger fra USA inn på markedet. Effekten av det blir økt produksjon fra USA over tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.