Oljeselskapet DNO byr på hele det færøyske oljeselskapet Faroe Petroleum, ifølge en melding mandag morgen.

Budet er på 4,9 milliarder kroner for alle de utestående aksjene i selskapet som DNO ikke allerede eier. Det gir en premie på 44,8 prosent fra kursen i april da DNO for første gang kjøpte seg inn i det lille oljeselskapet. Sammenlignet med fredagens sluttkurs er premien til aksjonærene på 20,8 prosent.

Totalt verdsetter DNOs bud Faroe til 6,7 milliarder kroner. DNO eier per mandag 28,22 prosent av aksjene i Faroe.

– Vi er fornøyd med å nå engasjere Faroe-aksjonærene direkte med et bud, sier DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i meldingen.

– Vi mener sterkt at Faroes eierandeler, der mesteparten er norske, hører bedre hjemme i DNOs favn, sier han.

Faroe-aksjen stiger 22 prosent til kurs 153,64 pence fra start på London-børsen mandag morgen. Dermed er kursen nå høyere enn budet på 152 pence per aksje.

Maktkamp

Administrerende direktør Helge Hammer i Faroe Petroleum Norge sier at de ikke har noen kommentarer for øyeblikket.

– Vi har akkurat mottatt dette her, sier han til DN.

Faroe har vært fanget i en innbitt maktkamp med DNO der det er blitt fyrt av fiendtlige salver gjennom børsmeldinger. Tidligere i år kjøpte det norske oljeselskapet DNO seg opp som største aksjonær i Faroe. I høst ba det om en styreplass for styreleder og oljeveteran Bijan Mossavar-Rahmani og DNOs sjef Bjørn Dale.

Det gikk ikke lang tid før Faroe slo tilbake i en melding der selskapet blant annet omtalte forslaget som «utelukkende av egeninteresse for DNO», og at det er en del av en hemmeligholdt strategi fra DNO og Mossavar-Rahmani for å få kontroll over Faroes virksomhet uten å gi et bud med en passende premie til alle aksjonærene.

DNO påpeker mandag at usikkerheten har vært stor i olje- og aksjemarkedene, og at prisen på nordsjøolje har falt 13 prosent siden DNO først kom på banen.

«Beskytte investeringen»

DNO har stilt som krav for sitt bud at de oppnår en eierandel på én aksje mer enn 57,5 prosent av den utstedte aksjekapitalen. Når en tar hensyn til mulig innløsning av aksjeprogrammer og opsjoner, tilsvarer dette en eierandel for DNO på minst 50 prosent

I et dokument på sin hjemmeside påpeker DNO at det både offentlig og privat har uttrykt sin bekymring for styringskulturen og aksjonærenes verdistrategi i Faroe.

«Men til ingen nytte med tanke på substansielle og betimelig handling. Til tross for dette har DNO nå besluttet å proaktivt adressere disse bekymringene og beskytte sin betydelige investering i Faroe ved å by på alle de utestående aksjene i Faroe som DNO ikke allerede eier», skriver selskapet.

DNO ønsker å beskytte sine investeringer mot hovedsakelig tre bekymringer:

  • Den vedvarende motstanden fra Faroes ledelse om å vurdere å tilby styreplass til sin største aksjonær, DNO, slik som Faroes ledelse har også tidligere har nektet å tilby styreplass til store aksjonærer.
  • DNO mener at aksjonærene uten en slik representasjon ikke har noen beskyttelse mot utvanning gjennom hva som later til å være veldig sjenerøse opsjonsavtaler til fordel for Faroe-ledelsen og andre.
  • Det er ingen sikkerhet for at Faroe oppnår det fulle potensialet av verdiene i et volatilt råvare- og finansmarked som et relativt lite, finansielt begrenset selskap notert på AIM på London-børsen der aksjekursen har vært skuffende.

Det fremgår også at DNO mener det er lite overlapping mellom de to virksomhetene, og at det vil opprettholde Færøe-hovedkontoret i Aberdeen og Færøes øvrige kontorer. DNO tror imidlertid det vil måtte slå sammen den norske driften i de to selskapene.

«Billig»

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux mener man i budprisen samtidig må ta hensyn til opsjonsprogrammet til selskapet der ledelsen har opsjoner som tillater opptil 15 prosent utvanning.

– Det er cirka 24,3 millioner aksjer som er utestående gjennom opsjonsprogrammet. Skal du regne på prising må du ta med alt og da er du på 787 millioner dollar for hele selskapet, sier han.

– Som Faroe-aksjonær burde man stille seg spørsmål om hvordan reisen har vært så langt og om man kanskje får like mye igjen for å sitte igjen i et kombinert selskap. Budet er godt i den grad at oljeprisen har falt kraftig og at det som har gitt god støtte per aksje er DNO, så jeg vil si at det virker å være et fornuftig nivå, legger analytikeren til.

– Hvordan passer Faroes eierandeler for DNO?

– Jeg synes det passer godt. Selskapet har OK størrelse, de har gode utsikter på produksjonsvekst og Faroe er et veldig bra selskap, så de får gode eierandeler og en veldig god ledelse hvis de velger å bli med. Faroe har vært en oppkjøpskandidat i mange år og det er fordi man er veldig klar over kvaliteten på selskapet, men det har slitt med aksjekursen på veien. Det kan være en løsning hvis man får bakt inn DNO og notert selskapet i Oslo, svarer Holte.

– Priser du budet mot eierandeler i olje- og gassfelt i markedet er dette fortsatt billig sammenlignet med å kjøpe eierandelen i det åpne markedet. Rundt 30 prosent billigere. Noen vil kunne si at det kan det peke mot at DNO må øke budet sitt fordi de får det så billig sammenlignet med det åpne markedet, legger han til.

Gjorde sitt største funn

I april gjorde Faroe sitt største funn noensinne. Iris Hades-funnet på norsk sokkel kan bringe inn estimert 42 millioner fat oljeekvivalenter netto til Faroe. Det vil øke ressursene til selskapet betydelig.

I tillegg har Faroe planer om å bore syv letebrønner og avgrensningsbrønner i løpet av de kommende månedene.

Faroe hadde ved utgangen av andre halvår en kontantbeholdning på 158,6 millioner pund og en såkalt rbl-fasilitet på 250 millioner pund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.