Torsdag åpner Oslo Børs opp rundt 0,5 prosent. Flere og flere selskap melder i disse dager om resultater for første kvartal. Ut på formiddagen fortsetter hovedindeksen å stige i samme tempo som ved åpning.

  • Equinor steg fra start, men snudde raskt, og faller 1,3 prosent. Før børsåpning kom nyheten om at selskapet dropper utbytte i første kvartal. Aker BP er opp 2,8 prosent, DNO er opp 9,3 prosent.
  • DNB-aksjen er nær flat, opp 0,14 prosent.
  • Norwegian startet forsiktig opp, men har i timene etter børsåpning snudd i minus. Aksjen er ned rundt fire prosent fra gårsdagens sluttkurs.
  • Vistin Pharma – som var nære å doble omsetningen i årets første kvartal – stiger rundt 12 prosent.
  • Europris steg mellom to og tre prosent fra start etter å ha knust analytikernes forventninger for første kvartal. Ved lunjstider faller imidlertid selskapet på børs, og er ned rundt 1,3 prosent.

– Resultatene er det store man leser om dagen, og det som styrer aksjekursene de neste tre månedene. Men det er ingen fest i denne resultatsesongen, sier porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Asset Management.

Midt i koronakrisen har årets første resultatsesong blitt noe annerledes enn vanlig. Nær sagt alle selskaper på Børsen er blitt påvirket av virusutbruddet, både positivt og negativt.

Ifølge Thrane Nielsen er det imidlertid ikke gitt at aksjen skal ned selv om kvartalsrapportene ikke nødvendigvis er hyggelig lesning.

– Det svinger veldig fra dag til dag, sier porteføljeforvalteren, og viser til SR-Bank, som onsdag la frem resultater for første kvartal.

Den tar nedskrivninger på 560 millioner kroner etter kraftig oljeprisfall. Banken sier det har vært behov for en større nedskrivning i ett enkelt engasjement. Tross dette endte banken opp over fire prosent ved børsslutt onsdag.

Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Asset Management.
Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Asset Management. (Foto: Mikaela Berg)

Variert påvirkning av korona

Før børsåpning torsdag la en rekke selskap frem resultater for årets tre første måneder.

  • Farmasiselskapet Vistin Pharma, hvor investor Øystein Stray Spetalen er storeier, fikk en omsetning på 61,4 millioner i første kvartal 2020, mot 42,2 millioner kroner i samme kvartal i fjor.
  • Seismikkselskapet PGS fikk et underskudd før skatt på 115 millioner dollar (1,2 milliarder kroner). Det er en kraftig økning i underskuddet fra 65 millioner dollar i samme periode i fjor.
  • Bildelprodusenten Kongsberg Automotive fikk et resultat før skatt på minus ti millioner euro i første kvartal. Det er en kraftig nedgang fra første kvartal i fjor da resultat før skatt var på 19,1 millioner euro. Omsetningen har falt fra 307 millioner euro til 262 millioner euro i samme periode.
  • Omsetningen til Europris økte fra 1,2 milliarder kroner i første kvartal i fjor til 1,4 milliarder kroner i første kvartal i år. Økningen er ifølge selskapet drevet av høyere salg som følge av koronaviruset.

Oljeprisen markant opp

Etter onsdagens dramatiske oljeprisfall, var det på forhånd ventet blant annet fra Nordnet-analytiker Roger Berntsen at Børsen skulle åpne opp.

I morgentimene har nemlig spotprisen for nordsjøolje steget markant, og er opp mer enn syv prosent. Ett fat handles til over 22 dollar, etter å ha vært under 16 dollar på det laveste onsdag.

Det har også ført til at Equinor før børsåpning torsdag meldte at det kutter utbytte i første kvartal i år.

– Equinor har allerede iverksatt kraftfulle tiltak for å styrke vår likviditet og finansielle robusthet. I denne ekstraordinære markedssituasjonen har vi også besluttet å redusere kontantutbyttet for første kvartal 2020 med 67 prosent, sammenlignet med det foreslåtte utbyttet for fjerde kvartal 2019, sa Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, i en melding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.