Mandag ettermiddag steg prisen per dollar fat nordsjøolje først over 60 dollar fatet, så over 61 dollar fatet i en liten periode.

Rundt kl. 18 var prisen på rundt 60,6 dollar fatet.

Det var nok til å dra Oslo Børs opp 1,88 prosent – med Equinor, Subsea 7 og Aker BP som børsens mest omsatte aksjer.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets sier at det ikke er spesifikke fundamentale data bak oppgangen mandag.

– Med den volatiliteten vi har sett de siste ukene er det vanskelig å kommentere konkret på hva som driver olje en dollar opp eller ned, sier han.

Tror på oppgang

DNB tror prisen vil trenden oppover igjen i perioden som kommer og forventer en tilstramming i balansen i oljemarkedet.

– Vi tror det kommer en reduksjon fra Opec på Opec-møtet neste uke, at vi vil miste mer fat fra Iran fremover. Samtidig er raffinerimarginene sterke, noe som er en indikasjon på at oljeetterspørselen holder seg ok, sier han.

Oljeprisen har falt med rundt 30 prosent siden toppen 3. oktober, da prisen lå på 86 dollar fatet. Sjefstrateg Leif Rune Rein pekte i en markedsoppdatering mandag formiddag på følgende årsaker til fallet:

«Positive tilbudsoverraskelser fra Opec og USA, Trumps sanksjonsfritak for de største iranske oljeimportørene og skepsis for neste års etterspørselsvekst er fremdeles driverne for den negative utviklingen», skrev Rein.

Peker på Italia

Senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter Olav Chen i Storebrand Asset Management tror budsjettnyhetene fra Italia – der statsminister Matteo Salvini har åpnet døren for å komme EU i møte i budsjettkrangelen – kan ha bidratt til litt mer håp i markedet generelt, noe som kan ha gitt en liten stigning i oljeprisen.

Chen mener prisen tidligere i høst har vært i høyeste laget.

– Da prisen per fat i dollar lå på øvre 70- og 80-tallet var den litt høy etter vår mening, mest på grunn av at vi da trodde produksjonen og tilbudssiden ville komme når prisen holdt seg så høy, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier – på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: