Nede i smøreboden hos skilegenden Pål Gunnar Mikkelsplass diskuteres nullføre og vanskelige smøreforhold. Oppe i dragestilstuene diskuteres de store energitrendene. Det er oljetoppmøte på Holmenkollen Park hotell igjen.

Oslo Energy Forum, som arrangeres av stiftelsen Energy Policy Foundation, er i sitt 46. år. Lenge holdt begivenheten hus på høyfjellshotellet Sanderstølen, men ble for noen år siden flyttet til Oslo av praktiske hensyn. Fortsatt kommer likevel en rekke internasjonale oljetopper hit for å diskutere de store spørsmål under et seminar som varer fra tirsdag til fredag denne uken.

– Det er møteplassen. Spesielt nyttig er det for toppsjefene i selskapene. Det er en møteplass der de kan dra det store bildet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i foajeen.

– Det er Davos-dimensjoner over det, men bare for en liten del av næringslivet, sier han med referanse til det eksklusive toppledermøtet World Economic Forum i alpebyen Davos.

Tove Stuhr Sjøblom er organisator for Oslo Energy Forum.
Tove Stuhr Sjøblom er organisator for Oslo Energy Forum. (Foto: Mikaela Berg)

Leder for arrangementet Tove Stuhr Sjøblom bruker ikke så mye mindre ord. Hun mener toppmøtet er det mest eksklusive toppsjeftreffet på norsk jord.

– I Norge vil jeg nok tro det er det, sier hun.

I år et blant annet Total-sjef Patrick Pouyanne og Shell-sjef Ben van Beurden på plass, i tillegg til en rekke stjerner fra akademia. Totalt er det snakk om 150–160 deltagere som betaler en ikke opplyst, men høy, pris for å delta. Sikkerhetsoppbudet er betydelig, og sesjonene er lukket for utenforstående.

Det handler likevel ikke om en konspirasjon for å overta verden. Ifølge Sjøblom er det nyttig for sjefene å kunne teste ut tanker.

– Vi prøver å få til en litt uformell tone, der en kan løfte frem tanker og refleksjoner uten å si at dette er det jeg absolutt mener, og uten å bli møtt med: «Du sa jo noe annet i fjor», sier hun.

Sjøblom mener møteplassen også har gitt konkrete resultater. Ideen om et felles klimavennlig utspill fra oljeselskapene i forkant av klimatoppmøtet i Paris ble visstnok født i Holmenkollen.

Nede i smøreboden står Mikkelsplass og smører ski. Han er mer opptatt av dieselavgiftene enn av oljeprisen for tiden. I distriktene må en kjøre diesel, mener Mikkelsplass. Så kommer Statoils direktør for prosjektutvikling Torger Rød småløpende. Han skal ut på nysmurte Mikkelsplass-ski.

– Det hadde jeg aldri trodd, sier Rød med et stort glis og gir seg løypene i kast.

– Jeg har ikke mye tid, for neste møte er klokken to!(Vilkår)

Vestlending og Statoil-topp Torger Rød mener få i Statoil assosierer ham med skigåing, men han prøver løypene under en pause i Oslo Energy Forum.
Vestlending og Statoil-topp Torger Rød mener få i Statoil assosierer ham med skigåing, men han prøver løypene under en pause i Oslo Energy Forum. (Foto: Mikaela Berg)
Pål Gunnar Mikkelsplass preparerer ski Oslo Energy Forum.
Pål Gunnar Mikkelsplass preparerer ski Oslo Energy Forum. (Foto: Mikaela Berg)
Pål Gunnar Mikkelsplass preparerer ski under Oslo Energy Forum.
Pål Gunnar Mikkelsplass preparerer ski under Oslo Energy Forum. (Foto: Mikaela Berg)
Meretes utvalgte: - En god hvit burgunder til under 300 kroner er sjelden vare
En god hvit burgunder til under 300 kroner er sjelden vare. Merete Bø anbefaler Saint Romain fra ferske 2016-årgangen, delikat, mineralsk, perfekt til skreien.
00:56
Publisert: