Fredag sendte oljeselskapet Okea ut en børsmelding som bekreftet DN-historien fra forrige uke. Selskapet sikter mot børsnotering i Oslo innen tolv måneder.

På kort tid har det allerede vært flere endringer på eiersiden. I januar kom en gruppe trønderske investorer inn, og i november er det meningen at thailandske Bangchak (BCP) skal få eierskap til rundt halvparten av aksjene ved å skyte inn nærmere en milliard kroner i forbindelse med oppkjøpet av Draugen- og Gjøa-andelene fra Shell til 4,5 milliarder kroner.

Alle disse endringene får konsekvenser for de fire grunnleggernes eierandeler. De har ikke vært tungt inne på aksjonærlisten tidligere, men inntil nylig hadde Ola Borten Moe, Knut Evensen, Erik Haugane og Anton Tronstad avtaler med Bermuda-investeringsfondet Seacrest om bonuser relatert til verdiutvikling.

– Alt det ble gjort opp i forbindelse med den forrige emisjonen i januar, sier Okea-sjef Haugane nå.

– Etter at Shell-avtalen er gjennomført og BCP er eier i Okea, vil gründerne ha mellom 0,65 og én prosent hver, sier han.

13–20 mill. per stykk

Med en prising på rundt to milliarder kroner av Okea etter kapitaltilførselen, vil det tilsvare verdier for mellom 13 og 20 millioner kroner per gründer.

Haugane konstaterer at han ikke er blitt styrtrik av Okea så langt. Han minnes det første oljeselskapet han bygget opp, Pertra. Det ble solgt av PGS uten at Haugane fikk noe av oppsiden, noe PGS-sjefen ertet Haugane med.

– Han sa jeg hadde en bratt lærekurve. Jeg er fortsatt der, humrer Haugane.

I forbindelse med en mislykket kapitalinnhenting i fjor var det meningen at gründerne skulle få gratisopsjoner. Dette ligger ikke inne i planene nå, ifølge Haugane.

Henter 110 millioner

I børsmeldingen fredag kommer det også frem at Okea vil hente inn 110 millioner kroner i forkant av børsnoteringen neste år.

– Det er en del av avtalen med Bangchak, at Bangchak stiller med 90 prosent av egenkapitalen i kjøpet, mens ti prosent hentes blant eksisterende eierne. Men vi ser også på muligheten for å få inn institusjonelle eiere som en del av det, sier Haugane.

– Selve børsnoteringen vil bli et spredningssalg med mindre vi har en ny deal vi skal finansiere, sier han.

Hvor mye de ulike eierne vil selge seg ned i forbindelse med en børsnotering er uklart, men PE-fondet Seacrest har typisk en begrenset tidshorisont. Seacrest vil eie rundt 35 prosent av selskapet etter Bangchak-emisjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.