Schlumberger, verdens største oljeserviceselskap, legger frem rykende ferske resultater for tredje kvartal.

Selskapet fikk et netto resultat på 545 millioner dollar, tilsvarende 4,3 milliarder kroner, mot 176 millioner dollar i samme periode i fjor. Selskapet hadde inntekter på 7,9 milliarder dollar, det samme som i tredje kvartal 2016.

Schlumberger er ledet av norske Paal Kibsgaard som er styreleder og konsernsjef i selskapet.

Ser et marked i balanse

– Ser vi på makrotallene i bransjen, viser reduksjonen i de globale oljelagrene i tredje kvartal tydelig tegn på at oljemarkedet er i balanse, noe som gjenspeiles i den oppadgående bevegelsen i oljeprisen den siste måneden, sier Kibsgaard i en melding.

Han peker på tre ting som støtter opp under synet.

  1. Investeringslysten i Nord-Amerika viser seg å moderere seg, drevet av økende fokus av leting- og produksjonsselskapene på å komme tilbake rent finansielt og at det må opereres innenfor rammene til kontantstrømmen i stedet for å jage etter produksjonsvekst.
  2. Uttalelser fra flere nøkkelmedlemmer i oljekartellet Opec, og også fra Russland, antyder at en forlengelse av den eksisterende kuttavtalen kan forlenges.
  3. Nivået på investeringene i produksjonen utenfor Nord-Amerika, i Opec-gulfen og i Russland holder seg på enestående lave nivåer, og øker sannsynligheten for en mellomlang global utfordring for tilbudet, og øker presset for høyere investeringer.

Skaper grunnlag for oppgang

– En blanding av disse markedstrendene, kombinert med videre, stabile trekk i de globale oljelagrene skaper nå det nødvendige grunnlaget for en videre oppgang i oljeprisene og en påfølgende vekst i global investering i leting og produksjon, sier Kibsgaard.

Kibsgaard kommer fra Ålesund og går i Norge under navnet Pål Kibsgaard-Petersen, er utdannet sivilingeniør fra det som da het NTH. Han jobbet en kort tid hos Esso etter studiene i Trondheim.

I 1997 begynte han i Schlumberger hvor han startet karrieren som reservoaringeniør. I 2010 ble han driftsdirektør i Schlumberger, før han rykket opp som konsernsjef i 2011. I tillegg er han også styreleder.

Millioner til norske styremedlemmer

Kibsgaards sitter ikke som eneste nordmann i styret. Tidligere Statoil-sjef Helge Lund ble valgt inn i styret i 2016, mens tidligere ekspedisjonssjef i oljedepartementet, Tore Sandvold, har sittet i styret siden 2004.

Lund fikk et styrehonorar på 90.000 dollar og har fått tildelt aksjer verd 143.137 dollar – totalt 1,95 millioner kroner. Sandvold fikk totalt styrehonorar og aksjer på 306.150 dollar (2,550 millioner kroner) i 2016.

Sandvold har siden han ga seg i embetsverket og startet Sandvold Energy for 15 år siden, hatt inntekter på godt over 100 millioner kroner.

Lavere ordrereserve for seismikkdatter

Det Schlumberger-eide seismikkselskapet WesternGeco hadde et multiklientsalg på 127 millioner dollar i tredje kvartal 2017, inklusive transfergodtgjørelse, fra 182 millioner dollar i andre kvartal, ifølge TDN Finans.

WesternGeco hadde en ordrereserve på 489 millioner dollar ved utgangen av tredjekvartal 2017, fra 566 millioner dollar ved utgangen av foregående kvartal.

Schlumbergers datterselskap Cameron fikk et driftsresultat på 194 millioner dollar i tredje kvartal 2017, mot 215 millioner dollar samme periode året før.

Cameron hadde en omsetning på 1,3 milliarder dollar i kvartalet, mot 1,3 milliarder i samme periode i fjor. (Vilkår)

Solberg bekrefter tre bytter i regjeringen – Ine Eriksen Søreide første kvinnelige utenriksminister
Statsministeren gjorde endringer i regjeringen fredag. Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister, Frank Bakke-Jensen forsvarsminister og Marit Berger Røsland europaminister. Statsminister Erna Solberg (H) opprettholder posten som EU- og EØS-minister.
03:53
Publisert: