Oljeprisen har tatt seg kraftig opp siden juni i fjor da den vakte nede på 40-tallet. Denne uken passerte oljeprisen 70 dollar fatet etter at investorer har satset mye penger på at oljeprisen skulle stige. Dermed er oljeprisen tilbake på høyder som ikke er sett siden desember 2014.

Fredag la verdens største oljeserviceselskap, amerikanske Schlumberger, frem resultater for fjerde kvartal 2017. Det viste kraftig økning i inntekter og et bedre resultat.

Lover overlegen avkastning

Norske Paal Kibsgaard, som leder det gigantiske selskapet, ser at oljemarkedet nå er i balanse og at overtilbudet av olje gradvis blir erstattet av en premie på strammere marked.

– Det gjør oss mer positiv til de globale utsiktene for virksomheten vår, sier Kibsgaard i kvartalsmeldingen.

I meldingen referer selskapet til tredjeparts investeringsundersøkelser som anslår en vekst på 15–20 prosent i investeringer i Nord-Amerika i 2018, mens investeringer i det internasjonale markedet er ventet å vokse for første gang på fire år, med en økning på fem prosent i år.

– Så ettersom vi går inn i det første året med vekst i alle våre globale operasjoner siden 2014, er det fornyet spenning og entusiasme i selskapet, og vi vil levere markedsledende produkter og tjenester til våre kunder, og overlegen avkastning til aksjonærene, sier Kibsgaard.

78,2 mill. dollar i kompensasjon

Kibsgaard kommer fra Ålesund og går i Norge under navnet Pål Kibsgaard-Petersen. Han er utdannet sivilingeniør fra det som da het NTH. Han jobbet en kort tid hos Esso etter studiene i Trondheim.

I 1997 begynte han i Schlumberger hvor han startet karrieren som reservoaringeniør. I 2010 ble han driftsdirektør i Schlumberger, før han rykket opp som konsernsjef i 2011. I tillegg er han også styreleder.

I februar i 2017 skrev DN at Kibsgaard i snitt hadde dratt inn 18,5 millioner dollar i året i de tre årene etter oljeprisfallet. Totalt hadde han mottatt 78,2 millioner dollar i kompensasjon for de fire årene 2013 til og med 2016. Med en dollarkurs på 8,3 kroner tilsvarer dette cirka 614 millioner kroner i lønn.

Går ut av seismikkinnhenting

I kvartalsrapporten melder Schlumberger samtidig at de går ut av seismikkinnhenting. De skriver at den eneste produktlinjen som ikke møter lønnsomhetskrav fremover er selskapets seismikkinnhenting.

– Vi har derfor tatt den vanskelige beslutningen om å gå ut av marin- og landseismikkinnhenting, og vil i stedet bruke WesternGeco sin produktlinje mot «asset-light business», som er bygget på vår ledende posisjon på multiklient, dataprosessering og geofysisk tolkning, sier Schlumbergers-sjef, norske Paal Kibsgaard.

Økte resultatene

WesternGeco solgte multiklientdata for 166 millioner dollar i fjerde kvartal 2017, ifølge kvartalsrapporten. Det er en økning fra 127 millioner dollar i tredje kvartal.

Schlumberger omsatte for 1,16 milliarder dollar (9,12 milliarder kroner) i fjerde kvartal 2017, opp fra 810 millioner dollar (6,36 milliarder kroner) i samme periode året før. Det er en økning i inntektene på 2,76 milliarder kroner.

Resultat per aksje endte på 0,48 dollar, mot 0,27 dollar per aksje i fjerde kvartal 2016.(Vilkår)

Blokkjedeteknologi på 15 sekunder
Klarer digitaliseringsdirektør Ari Marjamaa i Wallenius Wilhelmsen å forklare blokkjedeteknologi på 15 sekunder?
00:25
Publisert: