- Etterspørselen er ekstremt høy. Første kvartal viste at etterspørselen økte med to millioner fat om dagen globalt sammenlignet med i fjor, sier oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen.

Etter tre år i Norge som analytiker i oljekonsulentselskapet Rystad Energy ble kanadiske Wiggen hentet inn av Pareto Securities for dekningen av oljemarkedet. Etter en måned i jobben har hun sluppet en av de mer optimistiske norske oljeprisprognosene for året.

I løpet av de neste månedene er hun overbevist om at vi får se en oljepris over 80 dollar fatet. Til høsten tror hun prisen på et fat nordsjøolje ligger på 82 dollar.

Wiggen mener det er to ting som vil holde oljeprisen oppe de neste årene: fortsatt sterk etterspørsel og nye drivstoffregler for skip.

- Etterspørselen driver prisene

- Jeg tror en del analytikere er for opptatt av tilbud og ikke nok opptatt av etterspørsel, sier Wiggen.

Da oljekartellet Opec møttes for to uker siden sto tilbudet av olje på agendaen. Riktignok fordi ingenting tilsier at verden etterspør mindre olje de neste årene, men også fordi de store oljeproduserende landene Venezuela og Iran ligger an til å miste ytterligere produksjon fremover.

Opec ble enige om å øke produksjonen med en million fat om dagen.

- Nå er oljeprisen sterk nettopp fordi etterspørselen driver prisene oppover. Vi har hatt raffinerier som kjører på full kapasitet siden fjerde kvartal i fjor, sier Wiggen.

Ifølge oljeanalytikeren vil amerikansk oljeetterspørsel øke med 500.000 fat om dagen på grunn av at økonomien rett og slett går så bra. Mye av eksporten fra USA går til Kina, men for øyeblikket har eksportkanalene fra det mektige og oljerike Permian-bassenget i Texas blitt rammet av flaskehalseffekt. I tillegg er amerikanske havner hovedsakelig designet for import av olje, ikke eksport. Derfor er tilbudet av olje fra USA også noe svekket.

- Så mye etterspørsel er det for amerikansk olje, sier Wiggen.

Etterspørselen i Kina og India vil øke med henholdsvis 450.000 og 300.000 fat om dagen, tror hun.

«Nye shippingkrav støtter prisen»

- Det om gjør oss mer optimistiske på mellomlang sikt er International Maritime Organizations (IMO) nye svovelkrav, sier Wiggen.

Fra 2020 er det bestemt at svovelinnholdet i drivstoff i skip skal trappes kraftig ned. Det betyr ifølge Wiggen mer raffinering av olje, og dermed økt etterspørsel fra raffineriene. Tilbudsveksten fra 2019 til 2021 ventes å være lik den vi så i løpet av oljeprisnedgangen etter 2014. Det tror Pareto også, men peker på at mesteparten av veksten kommer fra naturgass som ikke gir raffineriene mer olje.

«Vi tror sterke marginer på destillater fra 2020 til 2022 vil få raffineriene til å kjempe om oljefat, som støtter sterk pris på både nordsjøolje og amerikansk lettolje», skriver Wiggen i sin ferske prognose.

- Det kan forhindre et prisfall som enkelte oljeanalytikere snakker om, sier hun til DN.

I 2020 tror Wiggen på en oljepris på 83 dollar fatet, og 78 dollar og 75 dollar de to påfølgende årene.

Mener Trump er en oljerisiko

Oljeanalytikeren ser imidlertid en betydelig risiko for oljeprisen: handelskrig.

«Vi tror ikke markedet har priset inn tilstrekkelig med risiko knyttet til president Trumps mulige oppfølging av en USA-ledet handelskrig med Kina», skriver Wiggen i rapporten.

For to uker siden annonserte Trump straffetoll på 25 prosent på kinesiske varer verd 50 milliarder dollar som kan bli innført 6. juli. Kina svarte kjapt med en tilsvarende toll på amerikanske varer der spesielt olje og drivstoff ble trukket frem. Trump har også truet, men også innført, toll på varer mot blant annet EU-land og Canada.

«Økte toller og handelsbarrierer vil senke våre forventninger til etterspørselsvekst i oljemarkedet ettersom anslag for vekst i bruttonasjonalprodukt må justeres ned», skriver Wiggen. (Vilkår)

På kjøkkenbenken: Eggmaster
Mathias Steinbru prøver en Eggmaster.
01:19
Publisert: