Kristiansanderen Jon Erik Reinhardsen har i nesten ti år ledet seismikkselskapet PGS, og kunngjorde mandag at han planlegger å førtidspensjonere seg i august. Tirsdag ble han nominert som ny styreleder av Statoils valgkomite. Dagens Statoil-styreleder Øystein Løseth trekker seg nemlig etter bare to år i vervet. 

– Hyggelig å bli nominert til et såpass tungt styreverv. Full fokus på PGS frem til 31.8", skriver Reinhardsen i en tekstmelding. 

Han ønsker for øvrig ikke å kommentere saken. I hans ledertid har PGS gjennomgått både finanskrisen og den pågående oljekrisen og opplevd 85 prosent fall i aksjekursen. Selskapet lever av å gjøre geologisk kartlegging med spesialskip for oljeselskapene, og rammes hardt hver gang letebudsjettene kuttes. 

Får pakke etter nedtur dnPlus

Lunken mottagelse

I Statoil møtes Reinhardsen med en viss skepsis fra fagforeningshold. I Statoil betyr disse fagforeningene mye.

- Jeg kvakk til. Jeg så dere skrev om PGS-sjefen i dag. Det synes ikke som om han har bidratt mye til verdiskapning i PGS. Men vi får vente å se til han kommer. Vår tidligere styreleder Svein Rennemo kom også fra PGS. Det må være et eller annet i det selskapet som noen synes om, sier fagforeningsleder Bjørn Asle Teige fra Safe i Statoil.

– Hva med Løseth?

– Han hadde vi lite å gjøre med. Han var ganske usynlig.

– Har han satt noe preg på selskapet?

– Det er vanskelig å si. Han har nok vært støttende for ledelsen i en vanskelig periode, sier Teige.

Lang erfaring

Reinhardsen har uansett betydelig relevant erfaring. Reinhardsen har en høyere grad i anvendt matematikk og geofysikk fra Universitetet i Bergen. Fra 1983 til 2005 hadde han en rekke stillinger i Aker Kværner-systemet, blant annet som visekonsernsjef og Houston-sjef. Fra 2005 til 2008 var han en av sjefene i det globale aluminiumskonsernet Alcoa, før han vendte hjem til PGS-jobben tidlig i 2008. Reinhardsen har også gjennomgått det internasjonale ledelsesprogrammet ved Institute for Management Development (IMD) i Lausanne i Sveits. 

Da han mandag forklarte seg om sin avgang som PGS-sjef, sa Reinhardsen at han ønsket å bli styreproff på heltid. Han er allerede styremeldem i Oceaneering i USA, samt Borregaard, Telenor og Awilhelmsen. 

– I fjor gikk jeg også av i styret i Cameron etter at dette selskapet slo seg sammen med Schlumberger. Det var den største oljeservicefusjonen på mange år, og ga nyttig erfaring. Så styrearbeid vil jeg fortsette med, sa Reinhardsen da DN snakket med ham mandag. 

Ved samme anledning var han varsom med å spå noen snarlig oppgang i oljemarkedet etter oljekrisen. 

– Denne nedturen er dypere enn forrige oljenedtur. Vi må tilbake til midt på 80-tallet for å se noe lignende, sa Reinhardsen mandag.

Han forsvarte da aksjekursfallet i PGS i hans tid med at han overtok på toppen av en oppgangssykel, og nå forlater selskapet på bunnen av en sykel. Reinhardsen ville tirsdag ikke opplyse om han vil trekke seg fra andre styreverv eller selge sin personlige aksjebeholdning i PGS.

Statoil har troen

Fra Statoils valgkomite får Reinhardsen uansett full tillit: 

– Etter at Øystein Løseth meddelte at han ikke ønsket gjenvalg, har valgkomiteen gjort et bredt søk etter den beste kandidaten. Når valget falt på Jon Erik Reinhardsen, er det knyttet til hans tunge industrielle og internasjonale erfaring kombinert med bred bakgrunn fra ledelse av store organisasjoner, inklusiv som konsernsjef i et stort globalt selskap. Valgkomiteen er svært fornøyd med at Reinhardsen har sagt seg villig til å påta seg et så krevende og viktig verv som å være styreleder i Statoil, sier valgkomiteens leder Tone Lunde Bakker i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Enhver liten dråpe hjelper dnPlus Altfor tidlig med to streker dnPlus Kutt-generalen overtar