Det gjeldstyngede seismikkselskapet PGS har tilbakelagt seg noen tøffe måneder med lav oljepris og oljeselskaper som har strammet letebudsjettene kraftig inn. Aksjekursen har falt 80 prosent bare i år.

PGS har milliarder av kroner i gjeld, hvorav en lånefasilitet på 135 millioner dollar, eller 1,2 milliarder kroner, forfaller i dag, fredag 18. september. Det har vært knyttet stor spenning til hvordan PGS skal håndtere dette forfallet. Nå letter selskapet på sløret.

Får pusterom til neste fredag

Selskapet er ennå ikke mål med forhandlinger med långivere, men sier de er nær en løsning som vil gi betydelig forlengelse av gjeldsforfall og planlagte amortiseringer, ifølge en melding fredag.

Samtidig melder selskapet at det har fått en kortsiktig forlengelse av lånefasiliteten på 135 millioner dollar til neste fredag, 25. september.

PGS skal være i fremskredne forhandlinger, som skal ha støtte fra långiverne også i kredittfasiliteten på 300 millioner dollar, lånefasiliteten på 350 millioner dollar og ad-hoc-gruppen av långivere som representerer majoriteten av en lånefasilitet på 520 millioner dollar.

Avslo bud fra konkurrenten

At PGS har store lån som forfaller har ikke gått upåaktet hen. I august la konkurrenten TGS inn bud på hele PGS sitt multiklientbibliotek for 600 millioner dollar, tilsvarende 5,4 milliarder kroner.

Multibibliotek kan kort beskrives som oljedata, eller kart over forekomster av olje og gass. Disse dataene selger seismikkselskapene til oljeselskap som utvinner olje og gass.

PGS avslo budet fra konkurrenten og kalte tidspunktet opportunistisk. Selskapet og dets finansielle rådgivere mente det var mer verdt å beholde multiklientbiblioteket enn å selge det til TGS for 600 millioner dollar.

For TGS er det ikke aktuelt å høyne budet.

– Gitt avvisningen er tilbudet nå gått bort. Vi har gjort vår vurdering av hva tilbudet bør være, og da må vi kjøpe det for en gitt verdi for å ivareta våre aksjonærers interesser, sa finansdirektør Fredrik Amundsen i TGS i august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.