Jubelen vil ingen ende ta for det kanadisk-baserte olje- og gasselskapet Questerre Energy Corporation. Aksjen er så langt opp 49 prosent på Oslo børs og er med det mandagens klare børsvinner. Årsaken er at det regionale parlamentet i fransktalende Quebec i Canada fredag godkjente ny hydrokarbonlovgivning. Loven omfatter energipolitikk frem til 2030 og vil endre ulike lovbestemmelser. Dermed er det sannsynlig at myndighetene åpner opp for utvikling av gass- og skiferoljereserver i provinsen.

– Den nye loven er en milepæl for Quebec, sier konsernsjef Michael Binnion i Questerre i en børsmelding. Han og flere andre har lobbet for en revisjon av petroleumslovgivningen i mer enn seks år, ifølge Binnion.

– Denne nye loven legger grunnlaget for innføringen av de tilhørende forskriftene tidlig i 2017. Den vil også tillate oss å akselerere arbeidet med å sikre vår sosiale lisens for å drive i Lowlands, sier Binnion i uttalelsen.

Aksjen steg kraftig også før helgen etter at Binnion onsdag twitret om den kommende avstemmingen i parlamentet fredag. Onsdag sluttet aksjen litt over tre kroner, mens den ved utløpet av fredagen var steget til 5,25 kroner. Aksjen var også blant de mest omsatte .

Kjent i oktober

Questerre meldte allerede i oktober at loven i prinsippet var vedtatt, men la den gang til at lovforslaget kunne bli endret. Ifølge Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen er loven som vil åpne opp for produksjon i Quebec-regionen, helt avgjørende for Questerre. Det er oljeselskapets skifergasseiendeler i den såkalte Utica-formasjonen som utgjør den store majoriteten av verdien i selskapet.

-Det er dette som gjør at aksjen kan gå mye. Utfallsrommet på verdien til Utica er stort, avhengig av hva man legger til grunn for gasspriser, volumer, rettigheter, og så videre, sa han til TDN Finans fredag.

Analytikeren har regnet seg frem til en verdijustert egenkapital i Questerre på litt over seks kroner per aksje, hvorav fem kroner er knyttet til Quebec-eiendelene. Mandag oppdaterer Swedbank aksjen fra nøytral til kjøp og høyner kursmålet til 8,5 kroner fra 3,5 kroner. Questerre-aksjen noteres i øyeblikket til rundt 7,8 kroner aksjen og er nest mest omsatt med 293 millioner kroner, kun slått av oljegiganten Statoil med 430 millioner kroner i aksjeomsetning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.