Fem år etter at oljeprisen kollapset og sendte sørvestlandet inn i en kollektiv depresjon, er aktivitetsnivået på vei mot gamle høyder.

Blant oljerelaterte bedrifter melder 78 prosent at de venter oppgang det kommende året. Det er det høyeste tallet som noensinne er registrert i SR-banks konjunkturbarometer, en undersøkelse som gjennomføres flere ganger årlig blant 800 bedrifter i Rogaland, Hordaland, Agder og Stor-Oslo.

– Man kan bruke store bokstaver hvis man ønsker det, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen.

Han minner om at forventningene øker fra allerede høye nivåer. Oljefylket Rogaland har opplevd en vekst i antall arbeidsforhold på 7,1 prosent på to år, nesten det dobbelte av landsgjennomsnittet. Det tilsvarer 17.573 nye jobber. Innen oljesektoren anslår Knudsen at bortimot en tredjedel av jobbene som forsvant under oljekrisen, allerede er erstattet av nye jobber.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen (til venstre) i SR-Bank ser lyst på utsiktene i oljeland der han står sammen med finansdirektør Inge Reinertsen i banken.
Sjeføkonom Kyrre Knudsen (til venstre) i SR-Bank ser lyst på utsiktene i oljeland der han står sammen med finansdirektør Inge Reinertsen i banken. (Foto: Jostein Løvås)

Høyt trykk på Jæren

Maskineringsbedriften Aarbakke på Jæren melder nå at det aller meste av produksjonskapasiteten er solgt for de neste tolv månedene.

– Det har aldri hendt i historien de 39 årene jeg har holdt på. Det som er gildt, er at vi lykkes ikke bare i norsk sektor, men internasjonalt, sier toppsjef Inge Brigt Aarbakke.

Han mener omsetningen vil øke fra 527 millioner kroner i fjor til 850 millioner pluss i 2019. Til neste år budsjetterer han med 1,1 milliard. Han planlegger å få inn 30–40 nye ansatte i år, noe som vil dra staben opp mot 340.

– Det er det største problemet, nå må vi ha kvalifiserte folk, sier Aarbakke, som prøver å unngå å la seg rive med:

– Heldigvis husker vi godt hvor fort det kan snu. Hadde du snakket med meg på samme dato i 2014 var jeg nesten like optimistisk. Det gode nå er at vi har ordrereserver, sier han.

Skaper press

Ifølge SR-Bank-undersøkelsen venter 85 prosent av oljerelaterte bedrifter økt omsetning de kommende tolv månedene, mens 77 prosent vil øke antall ansatte. Knudsen mener en lett kan se for seg 5000 nye oljejobber neste år. Nå begynner det å bli vanskelig å skaffe arbeidskraft i Rogaland, som nå ligger på 2,3 prosent arbeidsledighet.

– Det er i alle fall enormt viktig å få folk til å flytte til regionen. Vi har lave boligpriser og høy sysselsetting, reklamerer Knudsen.

Lite tyder på stor innflytting så langt. Boligprisene i Stavanger-området ligger på halvparten av Oslo-nivået per kvadratmeter, mens normen før oljekrisen var rundt åtti prosent.

– Jeg er litt overrasket over at boligpriser og tilflytting ikke har beveget seg mer de siste 12–18 månedene enn de har gjort, sier finansdirektør Inge Reinertsen i SR-Bank.

Han håper den nye oljefesten ikke tyter ut i en ny lønns- og kostnadsspiral lignende den man opplevde i oppgangstiden fra 2003 til 2014.

– Vi må bygge på den positive utviklingen og ikke dra opp en ny hekkbølge av kostnader, sier Reinertsen.

Hjulpet av svak krone

Ifølge SR-Bank-folkene er det nemlig kostnadskutt og omstilling som trolig har gitt oljerelaterte bedrifter bedre konkurranseevne. I tillegg er de blitt hjulpet av en svak krone i utenlandske markeder. Antagelig har disse faktorene hjulpet mange bedrifter til å få oppdrag innen nye markeder, også innen fornybar energi, tror bankfolkene. På toppen kommer nå et høyere aktivitetsnivå på norsk sokkel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.