Det færøyske oljeselskapet Faroe Petroleum fikk et resultat før skatt på 73 millioner pund (784 millioner kroner) i første halvår. Det er en kraftig bedring fra samme periode i fjor da Faroe fikk et resultat før skatt på minus seks millioner pund.

– Vi fortsetter å være et av de mest dynamiske og vellykkede leteselskapene i sektoren og har et veldig aktivt boreprogram på trappene, sier administrerende direktør Graham Stewart i Faroe.

I spill

Faroe er for øyeblikket fanget i en innbitt maktkamp med DNO der det er blitt fyrt av fiendtlige salver gjennom børsmeldinger. Tidligere i år kjøpte det norske oljeselskapet DNO seg opp som største aksjonær i Faroe. I høst ba det om en styreplass for styreleder og oljeveteran Bijan Mossavar-Rahmani og DNOs sjef Bjørn Dale.

Det gikk ikke lang tid før Faroe slo tilbake i en melding der elskapet blant annet omtalte forslaget som «utelukkende av egeninteresse for DNO», og at det er en del av en hemmeligholdt strategi fra DNO og Mossavar-Rahmani for å få kontroll over Faroes virksomhet uten å gi et bud med en passende premie til alle aksjonærene.

DNOs styreleder Mossavar-Rahmani ville forrige uke ikke avvise at selskapet ønsker å ta over Faroe. Han sa også at styreplassen for øyeblikket ikke er på bordet lenger.

Har store letekampanjer

Det er ikke rart om DNO ønsker å ta Faroe under vingene. Faroe har vært en investorfavoritt den siste tiden og har steget betydelig på børs siden oljeprisfallet.

I april gjorde selskapet sitt største funn noensinne. Iris Hades-funnet på norsk sokkel kan bringe inn estimert 42 millioner fat oljeekvivalenter netto til Faroe. Det vil øke ressursene til selskapet betydelig.

I tillegg har Faroe planer om å bore syv letebrønner og avgrensningsbrønner i løpet av de kommende månedene.

– Reservepotensialet netto til Faroe fra de seks letekampanjene er anslått til å ligge mellom 80 og 150 millioner fat oljeekvivalenter, sier Faroe-sjef Stewart i meldingen.

Faroe hadde ved utgangen av andre halvår en kontantbeholdning på 158,6 millioner pund og en såkalt rbl-fasilitet på 250 millioner pund.

– Faroe er fullt finansiert for hele det pågående investeringsprogrammet og for å fortsette å bygge virksomheten videre, sier styreleder John Bentley og Stewart i en felles uttalelse.

Kuttet kostnader

Faroe hadde inntekter på 68 millioner pund i første halvår, ned fra 80 millioner pund i samme periode i fjor. Alle kostnader er imidlertid kuttet kraftig. Det gjelder både kostnader knyttet til salg og kostnader knyttet til leting og boring.

Selskapet fikk også en engangseffekt av salg av eiendeler. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjør du hvis du gruer deg til renteøkningen
DNs kommentator Anita Hoemsnes gir deg fem råd
00:41
Publisert: