Statoil leverer et underskudd på 35,4 milliarder kroner i første kvartal, etter nedskrivninger på 46,1 milliarder kroner.

- Statoils rapporterte resultater for første kvartal er betydelig påvirket av nedskrivninger, sier konsernsjef Eldar Sætre i en børsmelding fra selskapet torsdag morgen.

De betydelige nedskrivningene knytter seg i all hovedsak til ukonvensjonelle landbaserte eiendeler i USA og er en følge av en justering av selskapets langsiktige økonomiske planforutsetninger.

- Som en følge av usikkerheten i råvaremarkedene tar vi en mer forsiktig tilnærming. Det er viktig å opprettholde et solid grunnlag for våre beslutninger. Den underliggende kvaliteten på eiendelene og driften er uendret, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil i en kommentar, ifølge TDN Finans.

Statoil har tatt ned den langsiktige oljeprisforventningen sin til 80 dollar fatet fra 2018, før de tror den kommer til å stige. Det kommer ikke frem i kvartalsrapporten hvilken oljeprisestimat selskapet har lagt til grunn tidligere.

Det justerte driftsresultatet endte på 22,9 milliarder kroner, mot forventningen på 16 milliarder kroner.

Tilsvarende tall i samme kvartal i fjor var på 46,0 milliarder kroner.

  Økt produksjonen

Selskapet produserte 2,056 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, sammenlignet med 1,978 millioner fat dagen i samme periode i 2014.

Produksjonsøkningen var et resultat av oppstart og opptrapping av produksjonen på ulike felt, samt høyere gassalg fra norsk sokkel sammenlignet med første kvartal 2014.

  Kutter kostnader

Sætre opplyser at Statoil fortsetter å levere på kostnadseffektiviseringsprogrammene våre og arbeider systematisk for å forbedre sikkerheten.

- Jeg er fornøyd med at vi ser reduserte felt- og modifikasjonskostnader på norsk sokkel og fallende driftskostnader målt i USD per fat internasjonalt, samt forbedret boreeffektivitet, sier Sætre i meldingen.

Konsernsjefen mener selskapet har en solid finansiell posisjon.

Styret har besluttet å utbetale et utbytte på 1,80 kroner per aksje for kvartalet.

Lave forventninger

I forrige uke viste aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto til at 32 aksjeanalytikere i snitt anslår at Statoil vil få et justert snittresultat før skatt på 17,5 milliarder kroner i første kvartal.

– Det justerte driftsresultatet blir under halvparten av resultatet i bunnen av finanskrisen, første kvartal 2009, uttalte han.

Analytikerne hadde i gjennomsnitt et kursmål på 139 kroner på Statoil-aksjen, fra 121 kroner per aksje for et kvartal siden.

Statoil

 

Les også: Venter lavere boligrenter

Mohn-arving selger luksusbolig til 25 millioner

USA i dag: Oljeaksjer har aldri vært dyrere(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.