Prisen på nordsjøoljen Brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, stiger mandag formiddag til det høyeste nivået på nærmere ett og et halvt år. 

Førsteposisjonskontrakten for Brent-oljen, som har levering i februar, handles i skrivende stund til 55,12 dollar fatet. Dette er det høyeste nivået siden slutten av juli 2015.

Prisen har steget med over 16 prosent siden forrige tirsdag, dagen før medlemslandene i oljekartellet OPEC ble enige om et felles produksjonskutt som vil redusere det daglige tilbudet av olje i markedet med 1,2 millioner fat fra nyttår.

Ifølge Reuters skal OPEC førstkommende helg holde møter med produsentland utenfor OPEC i et forsøk på å få land utenfor kartellet til å bidra med produksjonskutt på ytterligere 600.000 fat olje per dag.

Usikkerhet

I dagene etter Opec-vedtaket ble klart har flere analytikere pekt på at det fremdeles er usikkerhet rundt den videre utviklingen i oljemarkedet.

«Det er svært usannsynlig at møtet vil betydelig påvirke balansen i oljemarkedet», konkluderer Barclays' økonomer i en rapport etter Opec-møtet kalt «OPEC: Show me the cuts».

Banken mener også utsiktene etter OPEC-møtet er for gode til å være sanne, og peker på skepsis til opprettholdelse av avtalen fra land både i og utenfor kartellet, og holder sitt prisanslag på 57 dollar fatet i første kvartal 2017 uendret. 

– Med å gi tyngde

Analytikerne i Citi har et litt mer optimistisk syn.

– OPEC har hjulpet til med å gi tyngde til det som var en skjør oljeopptur, skriver Citi-analytikerne i en oppdatering mandag.

Oppturen vil imidlertid ikke bli like kraftig som meglerhuset tidligere ventet.

– Amerikansk skiferolje er på vei tilbake og til og med dypt vann har en økende tilstedeværelse, noe som betyr at OPEC har begrensede utsikter til å øke sine markedsandeler igjen.Citi venter en gjennomsnittlig Brent-oljepris på 57,3 dollar fatet neste år, stigende til 60,8 dollar året etter.

Fem punkter

Fredag viste den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes at antallet oljerigger i USA økte med tre i forrige uke til 477 rigger. 

Tellingen har vist oppgang i 26 av de 28 siste ukene etter at antallet rigger i USA nådde en bunn på 316 i slutten av mai i år. 

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB trekker også frem den amerikanske skiferoljeproduksjonen som ett av fem punkter som sår tvil om utviklingen i oljemarkedet etter Opec-avtalen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.