Mark Papa (70) er kjent som «Kongen av skiferolje» – en legende i amerikansk skiferoljeproduksjon. Han var sjef for det amerikanske oljeselskapet EOG Resources fra 1999 til 2013. Under Papas ledelse vokste det til å bli USAs fjerde største oljeselskap, ifølge Bloomberg. Mens han satt i førersetet, økte verdien av selskapet fra to milliarder dollar til 60 milliarder dollar.

Det var EOG Resources som fant skiferoljen i Bakken-feltet i Nord-Dakota og oljen i Eagle Ford i Texas, felt der norske Statoil senere har investert titall milliarder ­kroner.

I 2013 pensjonerte han seg med noen hundre millioner dollar i lommen, og etterlot seg et selskap med milliardinntekter. 

Så kom nedturen som rystet oljeselskapene verden over. Oljeprisen falt fra over 110 dollar fatet til under 30 dollar fatet i starten av 2016. Da slo Papa til igjen. 

Ingen gjeld og rikelig med verdier

For halvannet år siden, i begynnelsen av 2016, startet han opp oljeselskapet Centennial Resource Development Inc. med 500 millioner dollar i eierkapital fra private equity-selskapet Riverstone Holdings der Papa er partner. På under to år har Papa over seksdoblet verdien på selskapet som nå er verdt i overkant av tre milliarder dollar, rundt 25 milliarder kroner. 

Selskapet har heller ingen gjeld, ifølge Bloomberg, og har rikelig med oljeverdier i et av verdens brukte oljefelter. 

– Det er «return of the jedi». På grunn av hans utrolige rykte og meritter er han i stand til å tiltrekke seg en del investorer, sier analytiker Irene Haas i Wunderlich Securities til Bloomberg.

– Stol på meg. Jeg er en erfaren sjef

Centennial startet opp som et såkalt Spac (special purpose acquisition company). Dette er skallselskaper uten kapital eller operasjoner, men som børsnoterer seg med sikte på å slå seg sammen med eller kjøpe et annet selskap. Selskapet er derfor nødt til å få med seg en rekke investorer som er villige til å satse på et selskap uten verdier eller operasjoner. 

– Du går i grunnen bare ut og henter penger, og du sier til investorene: «Stol på meg. Jeg er en erfaren sjef. Gir du meg pengene, så skal jeg finne gode E & P-verdier til deg, og hvis jeg ikke kan gjøre det innen to år, får du pengene dine tilbake», sier Papa til Bloomberg, som understreker at sånne investeringer er basert på en god dose tillit.

Som et Spac måtte Centennial finne en oppkjøpskandidat med attraktive oljeverdier, for å få aksjonærene til å godkjenne et oppkjøp. Centennial endte opp med å kjøpe opp oljeselskapet Natural Gas Partners og sitter nå på 356 kvadratkilometer land i Permain-bassenget i Texas og New Mexico, ifølge selskapet selv. 

Kjøp, kjøp, kjøp

Av de seks analytikerne som dekker Centennial-aksjen anbefaler fem å kjøpe, mens én anbefaler å holde på aksjen.

Centennial-aksjen hadde steget med nær 100 prosent i april i år siden selskapet ble notert i april 2016, men har i takt med oljeprisen falt på børsen de siste månedene.

Prisen på nordsjøoljen Brent Spot, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, har falt fra 55–56 dollar fatet i april til 45 dollar fatet fredag. Det er lavere enn før oljekartallet Opec besluttet å kutte i produksjonen for å presse oljeprisen opp. 

Amerikanske oljelagre og bensinlagre har den siste tiden vært fullere enn ventet, og flere analytikere har den siste tiden signalisert at markedet begynner å miste troen på at Opec skal klare å kutte nok for å ta opp kampen oljeskiferprodusentene i USA. 

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sa tidligere denne uken til DN at han tror oljeprisen skal ned til 42 dollar fatet i det korte bildet. (Vilkår)

Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge
Partileder Siv Jensen i Frp sier hennes parti vil stanse asylinnvandringen til Norge. Det opplyste hun på partiets sommerpressekonferanse fredag. Jensen listet opp fem tiltak som hun mener vil bidra til dette.
02:26
Publisert: