EU vil foreslå å innføre et forbud mot russisk olje som skal tre i kraft innen slutten av året, skriver nyhetsbyrået Bloomberg lørdag, med henvisning til kilder med kjennskap til saken.
Forslaget skal legge opp til at restriksjoner på import vil bli innført i løpet av de neste månedene, med fullt forbud innen slutten av 2022.
Dessuten skal EUs forslag innebære at enda flere russiske og hviterussiske banker blir ekskludert fra det internasjonale betalingssystemet Swift, ifølge Bloomberg. Det inkluderer Sberbank, som allerede er rammet av sanksjoner fra USA og Storbritannia.
Den pakken blir i så fall den sjette sanksjonspakken som vedtas av EU mot Russland etter angrepet mot Ukraina i slutten av februar.
Kan komme til uken
Nyhetsbyrået skriver at forslaget kan bli vedtatt av EU-landene så tidlig som neste uke, men at foreløpig ikke er fremmet formelt, og at det fortsatt kan endre seg innen den tid.
Tyskland, EUs største medlemsland, begynte å helle mot et slikt forbud denne uken etter tidligere å ha vært imot. USA og Storbritannia har allerede innført slike sanksjoner, og tilsvarende er blitt diskutert blant europeiske land en stund allerede, men EU har holdt igjen, avhengig som unionen er av både olje og spesielt gass fra Russland.
Som en illustrasjon på dette skriver Bloomberg at EU har importert fossil energi fra Russland for hele 44 milliarder euro, over 400 milliarder kroner, siden krigen startet. Tallet er hentet fra Centre for Research on Energy and Clean Air.
Gass-stans
EU-forslaget diskuteres i Brussel på tampen av en uke der konflikten mellom Russland og EU på energifronten har eskalert til et nytt nivå. Russlands gasselskap Gazprom stanset onsdag all eksport av gass til Polen og Bulgaria fordi de nektet å betale for den i rubler, hvilket skapte ny spenning i markedet etter måneder med ekstrem volatilitet.
Europakommisjonen, som er EUs utøvende organ, har tidligere lagt frem et mål om å redusere unionens import av russisk gass med to tredjedeler innen slutten av 2022, og helt fri seg fra den innen slutten av 2030. Gassimport er vanskeligere å erstatte en olje, fordi transport av gass i større grad er avhengig av faste installasjoner som rørledninger.
Russland er EUs største oljeleverandør, med omtrent en kvart av all import i 2020. Russland er også Europas største kilde til gass, og har her en enda større markedsandel med opp mot 40 prosent.
Det er prisen på gass som har nådd de høyeste nivåene gjennom høsten og vinterens energikrise, og så med enda en ny rekord i mars rett etter Russlands angrep på Ukraina, men også oljeprisen har vært svært volatil og steget til meget høye nivåer. På et tidspunkt ble nordsjøoljen Brent handlet til 139 dollar per fat, det høyeste siden 2008.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.