Et historisk møte mellom lederne av verdens to ledende oljenasjoner er like rundt hjørnet. Aldri før har en saudisk konge besøkt Russland. De to landene har lenge sittet ved hver sin side av bordet under geopoltiske konflikter i Midtøsten. Russland har tradisjonelt hatt et godt forhold til Iran, Syria og Qatar, noe Saudi-Arabia absolutt ikke har hatt. Kongedømmet har derimot hatt nære bånd til USA, noe Russland i hvert fall ikke har hatt.

Tidlig i oktober reiser Saudi-Arabias kong Salman til Russland for å diskutere situasjonen i Syria, Qatar-blokaden og oljeproduksjon sammen med Russlands president Vladimir Putin, skriver Wall Street Journal som viser til kilder med kjennskap til saken (bak betalingsmur).

– Når kongen selv drar betyr det mye. Det er et sterkt signal på at de ønsker å ha et bedre forhold til Russland, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Vil sikre forlengelse av kuttavtale med Russland

Saltvedt har jobbet i meglerhuset siden 2006 med makroøkonomi og olje. Hun forklarer at kuttavtalen til Opec fikk virkelig tyngde da Russland, som ikke er en del av oljekartellet Opec, sluttet seg til den.

Ifølge Wall Street Journal, som har reportere i både Moskva og Riyadh, er det forventet at kong Salman vil spikre en avtale med Russland for å sikre en forlengelse av kuttavtalen som innebærer produksjonskutt på 1,8 millioner fat om dagen. Saudi-Arabia har sammen med 23 andre Opec og ikke-Opec-land inngått avtalen for å presse oljeprisen oppover.

At Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, nå vil inngå et tettere samarbeid med Russland, verdens største oljeprodusent, er svært viktig for Opecs etterlevelse av kuttavtalen, ifølge Saltvedt.

– Det er vesentlig at Russland bidrar til å kutte, sier hun.

Avtalen som er i dag varer frem til mars 2018. Siden avtalen ble inngått i slutten av november i fjor har oljeprisen steget med 18 prosent. Torsdag handles nordsjøoljen Brent for 55,80 dollar fatet.

– Pleide å være utenkelig. Ikke nå lenger

Når kong Salman etter alt å dømme blir den første kongen fra Saudi-Arabia som setter føtter på russisk jord er det også ventet at han vil støtte våpenstillstand og nedtrappingssoner i Syria, der Russland og Saudi-Arabia har stått på hver sin side av konflikten.

Saudi-Arabia har vært kritiske til Russlands støtte til Syrias president Bashar al-Assad og har ment at Russland rammer andre opprørsgrupper enn bare IS med sine angrep. I 2015 ble de to landene enige om å samarbeide mot IS.

– Samarbeid mellom disse heftige fiendene fra den kalde krigen pleide å være utenkelig. Ikke nå lenger, sier Jim Krane, stipendiat i energi- og geopolitiske konflikter ved Rice University's Baker Institute til Wall Street Journal.

Forholdet mellom landene bedret seg betraktelig i fjor da Saudi-Arabia ba om russisk støtte for å kutte i global oljeproduksjon for å reversere det historisk store fallet i oljeprisene som startet i 2014. Både den russiske og saudiske oljeindustrien er blitt rammet av skiferoljen fra USA som har strømmet inn i oljemarkedet de siste årene.

– Skiferoljen er så stor og så fleksibel at det er vanskeligere for Opec å kontrollere markedet slik som det gjorde tidligere. Å få Russland med på laget er helt klart avgjørende, sier Saltvedt.

Kan gå sammen om energiinvesteringsfond

I tillegg til å jobbe sammen om å løfte oljeprisen igjen, har Saudi-Arabia og Russland også snakket om å etablere et delt energiinvesteringsfond, ifølge personer i både den russiske og saudiske regjeringen, skriver Wall Street Journal. Saudi-Arabia skal også være interessert i å importere flytende naturgass (lng) fra Russland, samt å skaffe seg andeler i lng-prosjekter som er ledet av de russiske selskapene OAO Novatek og den statseide energikjempen Rosneft.

– Dette sier noe om maktbalansene i verden, sier Thina Saltvedt.

– Man finner nye relasjoner som man ønsker å jobbe mot. Trump har også ønsket å samarbeide med Saudi-Arabia, men hans America First-plan har vist at han ønsker å stå alene, legger hun til.

Ifølge Wall Street Journal vil Qatar-blokaden også bli et samtaleemne når kong Salman og Putin møtes neste måned.

I sommer kuttet Saudi-Arabia og flere andre arabiske land alle diplomatiske og økonomiske bånd med Qatar som de anklager for å støtte islamistiske grupper.

Russland har forholdt seg nøytral og ønsker en diplomatisk løsning gjennom samtaler.(Vilkår)

Fem ting det er verdt å vite før tyskerne går til urnene
Søndag er det valg i Tyskland. DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer det tyske valget på to minutter.
02:10
Publisert: