Oljeprisen bryter fredag igjennom 60 dollar fatet og er på sitt høyeste nivå siden juli 2015.

Et fat med nordsjøoljen Brent handles nå for 60,4 dollar fatet.

Etter oljenedturen i 2014 falt oljeprisen raskt ned fra over 100 dollar fatet til under 60 dollar fatet. I januar 2016 traff den et bunnpunkt da et fat olje fra Nordsjøen kostet 27 dollar. Siden har det bedret seg litt, og det siste året har oljeprisen stort sett ligget mellom 47 og 57 dollar fatet.

Opec-suksess og oljeetterspørsel

I november i fjor inngikk oljekartellet Opec en avtale om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat. Russland og ti andre land utenfor Opec ble også enige om å bidra med produksjonskutt. Hensikten med avtalen var å redusere det globale tilbudet av olje for å presse prisene høyere.

Enighet om avtalen ga et byks i oljeprisen de første dagene, men så stagnerte oppgangen. Samtidig som Opec forsøkte å etterleve løftene om kutt flommet det amerikanske skiferolje inn i markedet. Skiferprodusentene i USA fortsatte å pumpe opp enorme mengder olje fra skiferoljefeltene i Texas og New Mexico. En langvarig dragkamp utformet seg mellom Opec og amerikanske oljeprodusenter og markedet begynte å så tvil om Opecs kuttstrategi fungerte.

Men da lagertrekkene kom, som normalt skjer fra august-september frem til desember, begynte oljeprisen så smått å krabbe oppover. Siden startet av august har oljeprisen steget med 14 prosent på tegn til at Opecs kutt fungerer og at anslagene for den globale etterspørselen jekkes opp.

60 dollar per fat som målsetning

Opecs produksjonskutt gjort i samarbeid med Russland og andre produsenter, har også bidratt til å stramme opp markedet siden starten av januar der 60 dollar per fat synes å være målsetningen til kartellets faktiske leder, Saudi Arabia, skriver Financial Times.

- En solid oppgang i den globale etterspørselen kombinert med Opec-ledende kutt har redusert oljeoverskuddet i markedet, sier Stephen Brennock ved PVM i London til Financial Times.

Han mener kommersielle oljelager faller og at det femårige gjennomsnittet er halvert til rundt 160 millioner fat siden begynnelsen av året. (Vilkår)