– Opec lykkes med å rebalansere et overfylt marked, men det kan være de trenger å ta ytterligere steg for å opprettholde oppgangen utover i 2018, sier Opecs generalsekretær Mohammad Barkindo i New Delhi søndag, ifølge Bloomberg News.

Oljekartellet har den siste tiden i stor grad klart å etterleve produksjonskuttene som de ble enige om i november i fjor, og oljeprisen har også den siste tiden stabilisert seg på et litt høyere nivå enn før, i tråd med hva Opec ønsker.

Mandag morgen er oljeprisen opp 0,40 prosent og handles for 55,73 dollar fatet.

Følg oljeprisen her.

«Ekstraordinære tiltak»

– Det er en økende enighet om at, for det første, prosessen med å rebalansere markedet er på vei. For det andre, for å opprettholde dette inn i neste år kan det hende man må gjøre ekstraordinære tiltak for å bevare denne stabiliteten på en bærekraftig måte fremover, sier Barkindo, ifølge nyhetsbyrået.

Men generalsekretæren gikk ikke nærmere inn på hva slags tiltak som gjøres.

Kuttavtalen som nå ligger til grunn varer frem til mars 2018 og Opec-landene, samt landene som er utenfor kartellet, men likevel har sluttet seg til avtalen, har ennå ikke bestemt seg for om avtalen skal forlenges.

Bratteste ukefall siden mai

Fredag fikk oljeprisen sitt bratteste ukentlige fall siden mai på grunn av spekulasjoner om at den økende globale produksjonen kan få Opec til å innføre tilbudskutt, ifølge Bloomberg News.

Orkanen Nate har trolig også påvirket oljeprisen de siste dagene. Mandag kunne ansatte ved plattformene i Mexicogulfen komme tilbake på jobb igjen etter å ha blitt fredag og lørdag. Statoil, Shell, Chevron og Anadarko var blant oljeselskapene som måtte søke ly på fastlandet.

– Selv om Nate ga en liten stopp i produksjonen, skapte den ikke så mye skade på infrastrukturen. Markedet har nok forutsett det verst tenkelige etter de to forrige orkanen, sier analytiker David Lennox i Fat Prophet til Bloomberg News.

Ønsker andre land velkommen

Da Barkindo snakket i New Delhi luftet han også ideen om å ønske andre land velkommen inn i avtalen, men heller ikke der ville han spesifisere hvilke land som eventuelt skal innlemmes i kuttene.

Forrige uke møttes de to største spillerne i kuttavtalen for å diskutere hvordan prisene skal holdes på et stabilt nivå. Saudi-Arabias kong Salman besøkte Russlands president Vladimir Putin i Moskva, som den første saudiske kongen i historien. Saudi-Arabia og flere andre Opec-medlemmer har presset på for at Russland skal forlenge avtalen, men Putin har ikke gitt noen signaler om hvordan Russland stiller seg til det. Det svarte han heller ikke på under Kong Salmans besøk forrige uke. (Vilkår)

Årets fredspris gir neppe færre bomber, men komiteen viser en positiv selvstendighet.
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: