Bølgene fortsetter i oljemarkedet, der prisene falt igjen torsdag mens Opec-landenes oljeministre ankom sitt todagersmøte i hovedkvarteret i Wien, Østerrike.

Ett fat nordsjøolje kostet torsdag ettermiddag under 60 dollar, ned nesten to dollar, og dermed nær den laveste prisen siden oktober 2017 og ned mer enn 30 prosent fra en liten topp i begynnelsen av oktober i år.

Spørsmålet er nå om verdens mektigste oljeprodusenter, Opec og utenforlandet Russland, vil skru igjen kranene hardt nok til å sende prisene opp igjen.

De norske oljekonsulentene i Rystad Energy er usikre på om Opec vil lykkes.

– Vi tror at en kunngjøring om oljekutt som fjerner mindre enn en million fat per dag i 2019 ville blitt tolket negativt av markedet, sier Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy i en melding.

Han tror et kutt må være på opp mot to millioner fat per dag for å overraske markedet og sende prisene oppover. Et kutt midt i mellom vil gradvis kunne sende oljeprisen opp igjen over 70 dollar fatet for nordsjøolje.

Dersom Opec ikke klarer å bli enige om å kutte, ser det verre ut.

– Skulle Opec+ valgt å ikke utføre betydelige kutt i produksjonen, ville nok markedet vinket farvel til ethvert håp om en kortsiktig gjenopprettelse av oljeprisen fra gjeldende nivå, og er mer sannsynlig å si hei til enda lavere nivåer for deler av neste år. Alles øyne er nå på Wien, sier Tonhaugen.

Torsdag var det kun Opecs egne oljeministre som møttes i Wien. Fredag skal de også møte med noen av de viktigste produsentlandene utenfor kartellet, som Russland, gruppen som kalles Opec+.

En ikke-navngitt delegat uttalte torsdag at det er først når Opec+ møtes fredag at man blir enige, når Opec får vite om de også har Russland og andre produsenter med seg. En grunn til at det kan være viktig, er at USAs president Donald Trump har lagt press på Saudi-Arabia for å holde oljeprisene – og dermed bensinprisene – nede.

– Kutt, eller vær fordømt

Opec-møtet er som alltid omringet av et stort presseoppbud. Selv om en konklusjon ikke er ventet før etter lunsjtid fredag, blir uttalelser fra Opec-representanter som kommer eller går finlest og studert av oljetradere og investorer over hele verden for signaler om hva som kommer.

– Det er foreløpig ingen enighet blant produsentene om å kutte produksjonen, var det sterkeste signalet torsdag, og kom fra Opecs mektigste oljeminister Khalid A. Al-Falih, Saudi-Arabias mann.

Kongedømmet er den største oljeprodusenten i kartellet, og har økt produksjonen jevnt og trutt de seneste årene, og rundet i november 11 millioner fat per dag, ifølge en oppdatering fra råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. Han forkorter landets budskap til sin kartellkolleger slik: «Kutt, eller vær fordømt».

– En produksjon med fullt trykk på gasspedalen fra Saudi-Arabia, USA og Russland vil helt klart være mye mer enn markedet klarer å svelge, skriver han, og regner derfor med at det vil bli kuttet. Opecs egen forberedende komité har anbefalt et kutt på 1,3 millioner fat per dag for 2019 for å få markedet i «balanse», og det er kjent at innstillingen til ukens møte er at det kuttes. Det er imidlertid ikke kjent hvor stort kutt som er anbefalt.

– Det er en klar bekymring for overdreven tilstramming, konstaterer SEB-analytikeren, og viser blant annet til at det er vanskelig å gjøre anslag blant annet fordi situasjonen er så uoversiktlig for blant andre Iran, Venezuela, Libya, Nigeria, og Angola.

– «Vi vet ikke engang om det vil være behov for kutt i 2019», uttalte Aleksander Novak (Russlands energiminister, red.anm.), og vi kunne ikke vært mer enige, skriver Schieldrop.

Kan gå for kortsiktig løsning

Direktør Ann-Louise Hittle i energianalysebyrået Wood Mackenzie forklarer i en pressemelding at Opec-landene kan gå for et kortsiktig produksjonskutt, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.

– Ved å gå for et kortsiktig kutt vil Opec gi seg selv rom til å manøvrere, sier Hittle.

– Dette kan vise seg viktig hvis Trump-administrasjonen beslutter å ikke forlenge lettelsene i restriksjonene på iransk oljeimport fra 5. mai neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er Europas dyreste juletre
01:01
Publisert: