Verdens oljereserver – oljen som er teknisk og økonomisk mulig å hente opp – krymper drastisk som følge av koronapandemien. Oljereservene globalt er nå på 1903 milliarder fat, som er en nedgang på hele 282 milliarder fat, ifølge en fersk rapport fra analyseselskapet Rystad Energy.

Årsaken er at fallende etterspørsel etter energi, forårsaket av virusutbrudd verden over, har satt en stopper for leteaktivitet.

– Land utenfor Opec står for brorparten av de «tapte» utvinnbare ressursene, med mer enn 260 milliarder fat ikke-oppdaget olje som mest sannsynlig vil ligge urørt. Særlig i avsidesliggende leteområder, sier analysesjef Per Magnus Nysveen i rapporten.

Opec-land taper minst

Litt under halvparten – 42 prosent – av verdens antatte oljereserver befinner seg på Opec-territorium, ifølge Rystad. Likevel er alliansens andel av tapte reserver langt mindre.

– Opec-land er ventet å tape 21 milliarder fat i potensielle reserver, ettersom den negative utviklingen i Venezuela og Iran veier opp for de økte potensielle reservene i Opecs kjerneland i området rundt den Arabiske gulf, sier Nysveen.

Det er nesten umulig å kjøpe bensin i dette oljelandets hovedstad
Soldater i Caracas kontrollerer hver eneste bensinstasjon. – Bensintanken min er tom, midt i koronakarantenen.
01:22
Publisert:

Syv milliarder fat forsvinner

Oljereservene til land som Irak og Saudi-Arabia oppjusteres noe i den ferske analysen, mens store produsenter utenfor Opec trekker ned:

  • USA – minus 49 milliarder fat
  • Russland – minus 31 milliarder fat
  • Brasil – minus 15 milliarder fat

Norske reserver er på sin side ventet å falle med syv milliarder fat.

– Norge må la reserver ligge under havbunnen i Barentshavet, på grunn av dårlig uttelling fra letearbeidet, og antagelsen om at Covid-19 vil fremskynde toppnivået av etterspørsel, heter det i analysen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.