Prisen på nordsjøolje har falt med tre-fire prosent til knappe 82 dollar fatet siden tirsdag, men Jarand Rystad i analysebyrået Rystad Energy er ikke nervøs for noen oljekollaps midt i børsuroen. Han mener oljemarkedet er fundamentalt sett så stramt nå, at det er liten nedsiderisiko. Tvert imot tror Rystad vi kan gå mot en periode med større stabilitet i oljeprisen enn på lenge.

– Hvis Saudi-Arabia og Russland fortsetter det gode samarbeidet de har, kan en unngå de store «peakene» og de store nedturene, sier Rystad.

I praksis kan de to oljelandene holde oljeprisen innenfor et bånd på 60 til 90 dollar hvis de reagerer raskt og kontant ved å gire opp og ned oljeproduksjonen.

Dynamisk modell

Rystad baserer sin konklusjon på en større matematisk modell av oljemarkedet bygget opp i Rystad Energy det siste året. Modellen er en såkalt dynamisk modell, og har ifølge byrået truffet godt på oljeprisbevegelsene de siste månedene. Modellen er bygget på data fra hver eneste oljebrønn Rystad har i sin gedigne database. Historisk produksjonsrespons på oljeprisendringer globalt er en del av grunnlaget for modellen.

Konklusjonen er at ett eller flere land som raskt, innen tre måneder, kan øke eller redusere oljetilbudet med tre millioner fat, kan være i stand til å stabilisere oljemarkedet. Det har også en gunstig annenhåndseffekt: Da vil ikke oljeprisen drives så høyt at den leder til overinvestering, og heller ikke så lavt at den leder til underinvestering. Til sammenligning ligger det globale oljeforbruket nå på rundt 100 millioner fat per dag.

Oljeprodusentlandene i Opec-kartellet har lenge hatt ambisjoner om å spille en slik stabiliserende rolle, men i praksis har det meste av ansvaret falt på oljestormakten Saudi-Arabia.

– Det nye nå, er at Russland og Saudi-Arabia samarbeider, sier Rystad.

Russland har også en oljeproduksjon på rundt ti millioner fat per dag, i samme liga som Saudi-Arabia og USA.

– Jeg holdt innlegg i Wien i juni. Det var tirsdagen rett før Opec-møtet, og Russland var representert. Det var en nesten idyllisk samarbeidstone mellom Saudi-Arabia og Russland. De har en felles interesse av å stabilisere verdensøkonomien. De har selvfølgelig også en egeninteresse her. De lider under veldig store svingninger i oljeinntektene, sier han.

Ifølge Rystads modell trenger disse landene bare å lage en beslutningsregel om å reagere raskt når oljeprisen passerer 65 dollar på vei ned, eller 85 dollar på vei opp, så vil mye være gjort.

Skifer er destabiliserende

Skiferolje fra USA er et stort destabiliserende element i Rystads modell. Grunnen er at det er en betydelig tidsforsinkelse fra borebeslutningene tas til oljen strømmer opp av bakken. Når skiferoljeprodusentene ser at prisen stiger, borer de raskt nye brønner, men det tar hele 11 måneder i snitt før den fulle tilbudseffekten merkes. Det er bare litt raskere enn for offshore- og onshorebrønner globalt, der det tar 17 måneder før tilsvarende tilbudseffekt slår inn. Disse tidsforsinkelsene er noe av grunnen til at oljemarkedet historisk har vært så ustabilt.

Heller ikke oljetrader Erik Worren i DNB så noe dramatisk i torsdagens oljeprisfall. Han påpeker at oljeprisen de siste dagene tross alt ikke har falt under 80-dollarstreken, som den først nylig passerte på vei opp.

– Den oppadgående trenden forblir intakt, skriver Worren i en analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: