Han entrer scenen under DNs energikonferanse i Oslo med kampglød. Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) angripes fra mange kanter, og han benytter anledningen til å fyre løs mot så godt som alle sine motstandere, fra miljøvernere til folk som trekker lønnsomheten ved oljeprosjekter i Barentshavet i tvil.

Mest akutt handler det om en rettssak som startet i Oslo tingrett tirsdag, der Greenpeace og Natur og ungdom har saksøkt staten med sikte på å få kjent letearealtildelingen i 23. konsesjonsrunde ugyldig ut fra grunnlovens nye naturvernparagraf 112.

– Statens posisjon er tindrende klar. 23. konsesjonsrunde ble tildelt med grunnlag i norsk lov etter grundige utredninger, inkludert tiltak for å begrense miljøkonsekvensene, sier Søviknes.

– Det er ikke grunnlag for å rettsliggjøre en beslutning fattet av Stortinget. Det er ikke grunnlag for å ta denne saken fra en folkevalgt parlamentarisk forsamling til rettsapparatet, sier han.

Forsvarer Goliat

Kontroversene rundt Søviknes slutter ikke der. De siste ukene har statsråden blitt hardt kritisert for å ha oppgitt feil årstall for når det problemforfulgte oljefeltet Goliat i Barentshavet kommer i pluss.

Det litt for optimistiske årstallet 2019 kom fra Goliat-eier Eni. Kritikerne har beskyldt Søviknes for bevisst å ha feilinformert Stortinget. Ifølge en artikkel i Dagbladet tirsdag kunne Søviknes hentet inn informasjonen fra Oljedirektoratet, og kan ifølge avisen ha begått «en dødssynd».

– Igjen er det litt fokus på Goliat – for dem som er opplest på Dagbladet, og det er sikkert ikke mange i denne forsamlingen som er det, sier Søviknes fra scenen.

– For dem som mener oljeaktivitet i Barentshavet ikke er lønnsomt er Goliat selvfølgelig et viktig redskap i deres argumentasjon, sier han.

Så går han i rette med påstanden om at han kunne hentet inn oppdatert lønnsomhetsinformasjon fra sine egne byråkrater i Oljedirektoratet. Operatørselskapet Eni har den mest oppdaterte informasjonen. Han stoler på de nye tallene fra selskapet.

– Samlet overgår inntektene fra Goliat investeringene i 2022. Det betyr at man får avkastning på investert kapital. Hvor stor avkastningen blir vet vi ikke før feltet er ferdig med å produsere, sier Søviknes.

Best egnet

Søviknes understreker at det norske systemet er basert på at oljeselskapene som kjenner hvor skoen trykker, sitter på best tall, og er best egnet til å vurdere lønnsomhet.

– Det er ingen grunn til at jeg og Haltbrekken og Bellona eller andre skal ha bedre vurdering av lønnsomheten enn oljeselskapene. Vi må slutte å tro at politikerne kan absolutt alt, sier Søviknes.

I samme slengen fyrer han også løs mot dem som kritiserer den norske leterefusjonsordningen som et subsidium.

– Leterefusjon er ingen subsidie, men en måte å likestille aktørene på, sier han.

Ideen om at Norge skal ha dårlig samvittighet for CO2-utslipp fra norsk olje som brennes utenlands, skyter han ned:

– FNs klimakommisjon er tydelig. Norge er ikke ansvarlig for utslipp i andre land.(Vilkår)

Ladbar luksus i terrenget
I mars kommer en ladbar versjon av Range Rover Sport som skal doble salget av modellen i Norge.
00:51 Min
Publisert: