De ble kjent med hverandre i oljeselskapet Saga Petroleum og drev i en årrekke rådgivningsselskapet Petroadvisor sammen, før de i 2012 bestemte seg for å starte et oljeselskap. 

Fem år senere er drømmen i knas. Tellus Petroleum meldte oppløsning til Brønnøysundregistrene 23. mars etter at det nederlandske morselskapet Sequa Petroleum ikke ville drive virksomheten lenger. 

– Jeg kan bekrefte det som står i pressemeldingen fra Sequa. Selskapet er under avvikling og vil bli avviklet i løpet av inneværende år, sier Tellus-sjef Fridtjof Jebsen.

262 mill. ut vinduet

Håpene var adskillig større da Sequa Petroleum kom inn i Tellus sommeren 2015. Oljekrisen var allerede godt i gang, men gründergjengen mente den hadde funnet en gullkantet kjøpsmulighet i en portefølje av feltandeler det tyske oljeselskapet Wintershall ville selge for 4,6 milliarder kroner. 

Sequa var villig til å finansiere Wintershall-kjøpet, og ikke nok med det, de fem gründerne skulle få 180 millioner kroner for forretningsideen, hovedsakelig i form av aksjer med bindingstid. 

– For at vi skal kunne realisere aksjeverdiene, må vi bringe frem verdiene i den norske porteføljen, som nå blir den største delen av Sequa, sa kommersiell direktør Einar Semb til DN i juni 2015.

Flere erfarne oljefolk ble rekruttert, og selskapet sikret seg raskt de nødvendige myndighetsgodkjennelsene. Likevel gikk det ikke så bra. På tampen av 2015 trakk plutselig Sequa seg fra Wintershall-kjøpet. Senere kom det frem at Tellus i den forbindelse mistet hele det innbetalte depositumet på 262 millioner kroner. 

2015-regnskapet opplyser at selskapet har forsøkt å få penger tilbake på skatten. 

«Det tapte depositumet som summerer seg til 262,3 millioner kroner er blitt regnskapsført som skattefradragsberettiget (mot 78 prosent skatterate) etter anbefalinger fra selskapets skatterådgivere»

12 ansatte får sluttavtaler

Det kansellerte Wintershall-kjøpet var den mest betydningsfulle begivenheten i oljeselskapets fem år lange liv. Tidlig i 2016 røk også en avtale om kjøp av 15 prosent av Gina Krog-feltet for 1,4 milliarder kroner før skatt fra Total, og 0,55 prosent av Ivar Aasen-feltet til 45 millioner kroner fra OMV.

2016-regnskapet er ikke levert inn til myndighetene ennå. 

Jebsen vil ikke si noe mer om den pågående avviklingsprosessen, men DN kjenner til at de tolv ansatte får individuelle sluttavtaler. Selskapet eier ingen lisensandeler eller noe annet som er aktuelt for salg. 

Jebsen vil heller ikke opplyse hvilke planer han og de andre grunnleggerne har fremover. 

Det meste borte

Sequa Petroleum har ikke hatt det stort lettere. På Euronext-børsen har selskapet tapt 97 prosent av verdien siden sommeren 2015, og er nå verdsatt til magre 18 millioner euro. Selskapet opplyser i en pressemelding at nedleggelsen av Tellus Petroleum trolig vil innebære mislighold av et obligasjonslån med et utestående på 204 millioner dollar. Dette lånet skal riktignok ifølge Sequa hovedsakelig være eid av Sequas hovedeier Sapinda, kontrollert av tyske Lars Windhorst (40).  

Den samme Windhorst ble for øvrig portrettert i Financial Times i desember 2015, like etter Tellus-oppkjøpet, men før Wintershall-handelen havarerte. 

– Det er ikke noe som er en toårig historie. Det vil ta fem år, ti år. Og jeg har tålmodigheten og utholdenheten, sa Windhorst til Financial Times da.

DN var mandag i kontakt med Sequa, uten å få svar på forespørslene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.