Mandag møttes den såkalte overvåkningskomiteen med flere av verdens største oljeprodusenter, både fra kartellet Opec og utenfor, i St. Petersburg, Russland. Der lovet Saudi-Arabias oljeminister Khalid Falih å kutte eksporten for å hjelpe det globale overfylte markedet.

Etter møtet har oljeprisen steget med omtrent én dollar, og oppgangen har fortsatt over natten. 

Fremdeles er flere analytikere usikre på hvorvidt Opec-landene vil holde løftene sine.

Spår høyere pris etter oljemøte

Den britiske banken Barclays spår i en rapport mandag at oljeprisen vil holde seg mellom 50 og 55 dollar i andre halvår 2017, og at prisen vil være på samme nivå ut 2018. Banken legger ikke nevneverdig vekt på St. Petersburg-møtet.

«Etter vårt syn er disse møtene som en Potemkinby, rettet mot å redde ansikt, og avlede markedets oppmerksomhet bort fra Iraks dårlige kutt-overholdelse, produksjonsveksten fra skiferressurser, og den markerte produksjonsøkning fra Libya og Nigeria», skriver banken, som viser til den kjente beskrivelsen av en falsk fasade. 

Falih uttalte etter møtet at Nigeria og Libya fortsatt vil kunne øke oljeproduksjonen til de nivåene landene ønsker. Barclays understreker imidlertid at den regner med at de store produsentene, Saudi-Arabia og Russland, trolig vil holde sine løfter om produksjonskutt, noe som vil bidra til høyere oljepriser. 

«Det som ikke har endret seg er at Saudi-Arabia og Russland ikke svikter i sine forpliktelser til avtalen», skriver storbanken, som legger til:

«Den lave effektiviteten av denne politikken i første halvår 2016, betyr etter vårt syn at de vil gjøre det som trengs for at den viser effekt i andre halvår i år». 

De følger nå med på tre ting:

  • Irak. Libya og Nigeria er ifølge Barclays «gammelt nytt», og risikoen der er mot at produksjonen blir lavere. Irak jobber for å øke produksjonen til fem millioner fat per dag, og «er verdt mer oppmerksomhet». 
  • Etterspørselen blant brukerne av sluttprodukter som diesel og bensin fortsetter å stige.
  • Prisforskjellen mellom tung olje og amerikansk lettolje er blitt mindre, og dersom Opecs produksjonskutt reduserer raffinerienes etterspørsel, kan Opec gå mot målrettede kutt på bestemte råolje-kvaliteter.

Opec og USA

–Markedet vil rette oppmerksomheten mot to ting: om Opec følger opp sin retorikk, og hva som skjer med oljeproduksjonen i USA. Prisene vil trolig holde seg i området 45–50 dollar per fat, og konsolidere, sier ressursanalytiker David Lennox i Fat Prophets i Sydney til nyhetsbyrået Bloomberg.

Oljelagrene i USA er ventet å ha falt med 3,1 millioner fat i løpet av forrige uke, når USAs energiinformasjonskontor (EIA) onsdag offentliggjør ukestatistikken. Dette fremgår av estimatinnhenting Bloomberg har foretatt blant analytikere.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: