Med mellomvalg i kongressen bare noen måneder unna, prøver den amerikanske presidenten Donald Trump å få ned oljeprisen. Senest i helgen tok han til Twitter og oppfordret Saudi-Arabia å øke produksjonen med opp til to millioner fat.

Det har gjort markedene urolige og presser oljeprisen opp, i stedet for å senke den, skriver finansavisen Bloomberg. Onsdag morgen koster et fant brent spot-olje 77,94 dollar, opp fra 77,45 dollar mandag.

Trump sa først at Saudi-Arabia gikk med på produksjonsøkningen. Det hvite hus har senere gått tilbake på dette.

Ikke mer enn 700.000 fat

Tar man Twitter-meldingen bokstavelig, betyr det at Trump mener Saudi-Arabia har mulighet til å øke produksjonen med to millioner fat. Analytikere fra den britiske banken Standard Chartered PLC mener det trolig ikke er mer enn 700.000 fat tilgjengelig på kort til mellomlang sikt.

Saudi-Arabia produserte 10,3 millioner fat olje dagen i juni. Banken tviler på at landet kan opprettholde en produksjon på mer enn 11 millioner fat i 2018.

De mener også amerikansk oljediplomati har klart å berolige markedene tidligere, slik Trump prøver på nå, men at det er blitt gjort med en mer lavmælt politikk.

Legger press på Iran

Det hvite hus krever at alle land slutter å importere olje fra Iran innen 4. november. For å gjøre opp for den fallende produksjonen til de kriserammede landene Libya og Venezuela, ble Opec-landene og en rekke andre land enige om å øke oljeproduksjonen fra juli.

Det falt ikke i god jord hos den iranske presidenten Hassan Rouhani, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det er uklokt å tro at alle oljeproduserende land fritt kan eksportere olje de har til overs, uten at Iran har muligheten til det, sa Rouhani.

I juni ble Opec-landene enige om å øke produksjonen med én million fat. Iran, som er Opec-medlem, protesterte i første omgang mot forslaget.

Landet er klar på at enhver produksjon utover denne avtalen er et avtalebrudd. Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sier ifølge Bloomberg at Opec må avslå USAs ønske om høyere produksjon, som han mener er politisk rettet mot Iran.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: