Ved inngangen til helgen var det fortsatt uklart om det nærmer seg en løsning på oljekrisen, tross en avtale blant verdens mest oljeproduserende land om å kutte produksjonen med ti prosent fra dagens nivåer.

Samlet vil en avtale mellom Opec+-landene (14 Opec-land, Russland og andre mindre produsenter) kutte tilbudet i spotmarkedet med 23 prosent på kort sikt. USA – verdens største oljeprodusent – er ikke med i denne koalisjonen, men støtter forslaget.

Fredag ble en avtale holdt på is, fordi Mexico nekter å gi tilslutning.

Ifølge Bloomberg News er det nå planlagt samtaler mellom Saudi-Arabia og Mexico påskeaften, for å finne en løsning.

I tillegg til priskrig, har etterspørselen i markedet kollapset som følge av koronapandemien.

Store tap under 30 dollar fatet

Prisen på nordsjøolje er mer enn halvert hittil i år til nivåer rundt 32 dollar fatet, og amerikansk WTI-olje er ned 62 prosent til 22,76 dollar fatet på langfredag.

I USA vil de fleste oljefeltene være ulønnsomme på nivåer under 30 dollar fatet, og næringen er derfor truet av store konkurser om det ikke snart kommer en løsning, skriver Bloomberg.

Opec+-landenes forslag går ut på å kutte i oljeproduksjonen med ti millioner fat per dag til juli. Deretter opprettholdes et kutt på åtte millioner fat per dag ut resten av året. Fra 2021 vil produksjonsreduksjonen være på seks millioner fat olje per dag og vare de neste 16 månedene.

I tillegg vil olje bli midlertidig lagret for å begrense tilbudet i markedet enda mer.

Skylder på Mexico

Saudi-Arabia og Kuwait legger skylden på Mexico for å sette forslaget om produksjonskutt i fare. Mexico har ikke direkte erkjent det.

Mexicos energiminister skrev Rocío Nahle skrev torsdag på Twitter at Mexico hadde foreslått å kutte 100.000 fat per dag av sin produksjon, tilsvarende rundt fem prosent av samlet produksjon. Opec+ ønsket at Mexico skulle kutte sin produksjon med 400.000 fat per dag, ifølge Bloomberg.

G20-landene, der Norge er med, sa i en uttalelse fredag at det «vil treffe alle nødvendige tiltak» for å skape balanse i oljemarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.