Oljemarkedet har vært stengt siden torsdag. Markedet åpner snart igjen, og fortsatt er det ikke sikkert at en kuttavtale er på plass. Først må Mexico inn i folden

Opec med samarbeidspartnere (Opec+) har innkalt til et nytt møte, som startet søndag klokken 18 og avholdes virtuelt. Møtet er i gang med åpningsinnlegg fra Saudi-Arabia, Algerie og Russland, før forhandlingene flyttes inn i lukkede møter.

Slik ser møtet ut, ifølge Energy Intel, som også opplyser at den meksikanske oljeministeren er sent ute til møtet som er over en time forsinket:

Under møtet skal Opec med samarbeidspartnere forsøke å komme til enighet om kuttene i oljeproduksjon, for å øke oljeprisene. Mexico har så langt ikke gått med på en avtale om kutt, som som har satt en stopper for en endelig avtale.

Ifølge nettstedet Energy Intel, var det oljeministrene i Saudi Arabia og Russland som kalte inn til møtet i et brev sendt til Opec+-medlemmene.

Torsdag ettermiddag samlet verdens mektigste oljetopper seg, riktignok virtuelt av hensyn til koronaviruset, for å enes om produksjonskutt.

I over en måned har verden vært vitne til en heftig oljepriskrig med oljestormaktene Russland og Saudi-Arabia i hovedrollene. Kombinert med effektene fra koronaviruset har dette resultert i hissig cocktail som har ført til en halvering av oljeprisen.

Investorer fulgte spent med på utviklingen fra møtet i Opec+. Motstridende beskjeder om enighet sendte oljeprisen ut i en berg-og-dal-bane, og i løpet av få timer svingte prisen for nordsjøolje mellom 36 og ned til under 32 dollar fatet.

Sent torsdag kveld var det imidlertid klart at partene hadde blitt enige om å kutt på 10 millioner fat dagen i mai og juni. Kuttene vil ifølge avtalen gradvis bli mindre etter dette.

USA – verdens største oljeprodusent – er ikke med i denne koalisjonen, men støtter forslaget.

Usikkerhet

Søndag er det imidlertid fortsatt mye usikkerhet knyttet til selve avtalen som ble inngått. Den avhenger nemlig fortsatt av at Mexico slutter seg til. Det er dette som er årsaken til at det nå har blitt innkalt til et nytt hastemøte.

Ifølge Bloomberg har USA foreslått et kompromiss for å få Mexico til å bli med på produksjonskuttet, der USA kutter i sin produksjon på vegne av Mexico. Dette forslaget skal diskuteres på møtet.

Saudi-Arabia og Mexico har i løpet av helgen hatt samtaler for å finne en løsning. Søndag er det fortsatt tyst om utviklingen i disse samtalene. Ifølge Bloomberg skal Mexico og Saudi-Arabia fortsetter samtalene i dag. Og om få timer åpner oljemarkedet igjen.

– Mexico har nektet å signere Opec + -avtalen, og avtalen er betinget av Mexicos samtykke. Som sådan er Opec + avtalen fortsatt i limbo, skriver oljeanalytiker i DNB Markets, Helge Andre Martinsen, i en rykende fersk oppdatering søndag.

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets tror oljeprisen vil falle når markedet åpner.
Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets tror oljeprisen vil falle når markedet åpner. (Foto: Javad Parsa)

Mexicos energiminister Rocío Nahle skrev torsdag på Twitter at Mexico hadde foreslått å kutte 100.000 fat per dag av sin produksjon, tilsvarende rundt fem prosent av samlet produksjon. Opec+ ønsket at Mexico skulle kutte sin produksjon med 400.000 fat per dag, ifølge Bloomberg.

Martinsen tror ikke at Mexico kommer til velte avtalen.

– Vi forventer at dette blir løst innen kort tid, ettersom det politiske presset er intenst, og avtalen er «too big to fail».

Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy deler dette synet.

– Det er et lite usikkerhetsmoment her, men mest sannsynlig har ikke Mexico så stor tyngde i samarbeidet at de vil velte avtalen, sa han til DN fredag.

Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy tror oljeprisen skal ned til på 20-tallet.
Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy tror oljeprisen skal ned til på 20-tallet. (Foto: Rystad Energy)

For lite kutt

Flere oljeanalytikere har imidlertid pekt på at kuttet er altfor lite for å demme opp for det reelle problemet i markedet, nemlig etterspørselen. Som følge av korona, og tiltakene som er iverksatt for å begrense viruset, anslo Rystad Energy i forkant av møtet at ubalansen mellom tilbud og etterspørsel i markedet til å være på 27 millioner oljefat per dag.

Flere andre oljeanalytikere har pekt på det samme: Selv om avtalen trer i kraft vil ikke dette være nok. Dermed vil verdens oljelagre fortsette å fylle seg opp,

– Dette er fortsatte et reelt problem, skriver BCS Global Markets i en oppdatering, ifølge Reuters.

Markedet så det samme som analytikerne, og ettersom detaljene begynte å bli klare torsdag kveld falt oljeprisen 12 prosent fra toppnivåene torsdag. Ved stengetid torsdag ble nordsjøolje handlet til under 32 dollar fatet. Amerikansk WTI-olje handles til 22,76 dollar fatet.

Det har ikke blitt handlet i olje siden. Dermed kan det bli store bevegelser i prisen når markedet igjen åpner natt til mandag.

Helge Andre Martinsen tror at dersom et ikke kommer noen nyheter, annet enn tilslutning fra Mexico, vil nordsjøolje falle under 30 dollar fatet når markedet åpner. Han skriver at tiltakene som er iverksatt er «too little, too late»

Bjørnar Tonhaugen ser for seg en priskrig nedover i et uregulert marked frem til kuttene trer i kraft i mai.

– Vi vil få et nedadgående press på oljeprisen, men gulvet vil bunne ut noe høyere enn vi ville fått med en «no deal», sa han fredag.

Han ser for seg en oljepris lavt på 20-tallet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.