Oljeprisen stiger samtidig som at bekymringer rundt oljetilbudet i Saudi-Arabia og økte spenninger i Midtøsten preger markedet.

Droneangrepet mot to oljeanlegg i Saudi-Arabia i forrige uke slo ut en daglig produksjon av rundt 5,7 millioner fat. Det er mer enn halvparten av Saudi-Arabias oljeproduksjon (9,7m fat), og rundt frem prosent av verdensproduksjonen.

Saudi Aramcos konsernsjef Amin Nasser gjentok i helgen at produksjonen vil være tilbake til nivåene sett før angrepene innen slutten av måneden, ifølge The Wall Street Journal.

Saudi Aramco organiserte fredag en omfattende visning på de rammede oljeanleggene for over 80 internasjonale og lokale journalister for å «vise sin pålitelighet, spesielt deres dedikerte og opplærte ansatte», melder TDN Direkt, som viser til en pressemelding fra det statlige oljeselskapet.

Markedet tviler

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener markedet har begynt å tvile på at Saudi-Arabia vil klare å ha produksjonen opp igjen så raskt som de sier.

«Oljemarkedet begynner å tvile på Saudi-Arabias ambisjon», skriver Martinsen i en oppdatering mandag.

Han mener oppgangen i oljeprisen i morgentimene mandag drives at markedet tviler på Saudi-Arabias ambisjon om å ha anleggene oppe og gå innen utgangen av september.

Det melder også The Wall Street Journal mandag.

Saudi Aramco er i krisesamtaler med delprodusenter og tjenestetilbydere, og er villige til å betale høyere pris for deler og reparasjonsarbeid for å akselerere reparasjonsprosessen som kan ta måneder, og ikke maksimalt ti uker, som selskapet selv har lovet, opplyser nærstående kilder til WSJ.

Saudiarabiske tjenestepersoner opplyser til WSJ at reparasjonskostnadene kan komme på flere hundre millioner dollar, og at selskapets planlagte børsnotering er i fare, melder TDN Direkt.

– Kontroversielt grep

Martinsen peker også på at spenningen i oljemarkedet holdes oppe av USA, som sanksjonerte mot Irans sentralbank og statlige investeringsfond på fredag for angrepene på de saudiarabiske oljeinstallasjonene.

USA handelsminister, Steven Mnuchin, uttalte at dette ville kutte finansiering av den iranske revolusjonsgarden.

«Det er et kontroversielt grep, ettersom sanksjonene mot sentralbanken også kan begrense evne til å importere humanitære varer inn til landet», skriver oljeanalytikeren.

Martinsen er akkurat tilbake fra en tur til USA og har besøkt amerikanske oljeselskaper. Der er stemningen alt annet enn lystbetont.

«Den overhengende konklusjonen er tydelig: stemningen i den amerikanske skiferolje-bransjen har ikke vært mer negativ siden oljepriskrakket i 2014/15», skriver DNB-analytikeren.

Imelda avtar

Ellers falt Baker Hughes' riggtelling for USA med 18 på ukebasis til 868 rigger per 20. september og var ned 185 rigger på årsbasis, meldte Baker Hughes fredag kveld.

USA har et mål om å unngå krig med Iran og de ytterligere styrkene som er beordret utplassert i Gulf-regionen er for «avskrekking og forsvar», sier den amerikanske utenriksminister Mike Pompeo søndag, ifølge Reuters.

I USA har ellers påvirkningen av den tropiske stormen Imelda på raffinerier i Texas avtatt, samtidig som at ExxonMobil Corp. og Valero Corp. omstartet deres prosesseringsenheter av råolje over helgen, skriver Reuters.

Nordsjøoljeprisen for levering i november, brent 1. posisjon, omsettes mandag morgen for 65,01 dollar per fat, opp 11 cent fra en sluttnotering på 64,90 dollar foregående handelsdag.

Til sammenligning ble Brent-kontrakten handlet for 64,51 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag.

Amerikanske lettolje for levering i november, WTI 1. posisjon, omsettes mandag morgen for 58,75 dollar pr fat, opp 2 cent fra en sluttkurs på 58,73 foregående handelsdag.

Til sammenligning ble WTI-kontrakten handlet for rundt 58,79 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag.

Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske WTI med november-levering er nå på 6,26 dollar per fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.