Natt til lørdag ble verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia rammet av et angrep fra rundt 10 droner. Også oljefeltet Khurais ble truffet under angrepet, som førte til kraftige branner og en midlertidig produksjonsstans.

Som følge av angrepet har spottprisen på nordsjøolje gjort et solid byks mandag morgen. Et fat nordsjøolje koster nå 66,16 dollar, mot 60,12 dollar før helgen.

I sin morgenrapport skriver Nordea Markets at de tror det ville kunne ta flere uker før produksjonen er tilbake for fullt, og at det i så fall vil påvirke oljeprisen.

– Det kan legge press opp på oljeprisen fremover og vi tror vi kan se nivåer opp mot 70 dollar fatet.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, skriver at flere faktorer vil være med på å bestemme oljeprisen i tiden som kommer.

– Det er fremdeles uklart hvor stor skadene er og hvor mye av og hvor lenge deler av produksjonsstansen vil vedvare som vil være avgjørende for hvor høy oljeprisen vil være på litt lenger sikt. Uroen for at det kan komme en gjengjeldelse fra Saudi Arabia eller USA eller at det kan komme flere droneangrep mot Saudi Arabias oljeproduksjon, infrastruktur eller transport vil bidra til en ekstra risikopremie i prisen over en lengre periode.

Tror det kan ta uker

Uttalelser fra Amin Nasser, administrerende direktør i det statseide Saudi Arabial Oil Co. (Aramco) ga søndag grunn til å tro at produksjonen skal være oppe og gå fra mandag av. Nasser har også varslet en fullstendig oppdatering på situasjonen i løpet av tirsdagen.

Likevel har kilder den amerikanske storavisen Wall Street Journal har snakket med, indikert at det kan ta flere uker før produksjonen er tilbake for fullt. Det samme meldte nyhetsbyrået Reuters søndag.

Også eksperter i Rystad Energy tror det vil ta lengre tid før produksjonen er tilbake for fullt.

Skylder på Iran

I en pressemelding søndag kom analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy med følgende beskjed:

– Dette kan ta lengre tid enn myndighetene i utgangspunktet hevder. Til tross for lavere eksport i år, har Saudi-Arabia redusert sine oljelagre til det laveste nivået på ti år, så landet alene har ikke den samme robustheten til forstyrrelser fra Midtøsten som det pleide å ha. I tillegg kan ikke USA raskt erstatte dette volumet, fordi det tar tid å flytte oljetankere.

USAs president Donald Trump har også tatt til sitt favorittmedium Twitter for å informere om situasjonen.

I et innlegg tilbyr han å bruke landets oljereserver for å møte etterspørselen.

Mandag morgen kom det også meldinger hvor Trump hevder USA vet hvem som sto bak angrepene, og at USA er «klare til å svare».

USAs utenriksminister Mike Pompeo har allerede sagt at Iran står bak angrepene mot Saudi-Arabias oljeinstallasjoner, til tross for at Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for droneangrepene. Iran har på sin side avvist disse anklagene.

Historisk angrep

Nesten seks prosent av verdens oljeproduksjon er slått ut som følge av angrepet. Produksjonsstansen blir beskrevet som den verste i landets historie.

Under Saddam Husseins irakiske invasjon av nabolandet Kuwait i 1990 forsvant fire millioner oljefat fra markedet. Heller ikke den iranske revolusjonen i 1979 forårsaket like store forstyrrelser i markedstilførselen, viser tall fra det amerikanske energidepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.