Oljeprisen faller med nesten én dollar fatet fredag ettermiddag og er ned 0,83 prosent. Grunnen er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg at tall fra analyseselskapet Petro-Logistics viser at oljekartellet Opec sin eksport i juli blir den høyeste så langt i år. Petro-Logistics overvåker de store oljeeksportørene. Eksport fra Opec ligger an til å passere 33 millioner fat om dagen denne måneden. 

Et fat av nordsjøoljen Brent handles fredag ettermiddag for 48,91 kroner fatet i spotmarkedet.

– Legger press på Opec

Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets synes de høye ekporttallene er uventet. På denne tiden av året pleier nemlig eksporten å gå ned fordi mange land bruker mye av oljen sin selv. I USA er det for eksempel kjøresesong, hvilket betyr at det er et høyere forbruk av olje og bensin, som igjen sørger for trekk i oljelagrene, som normalt sett fører til høyere oljepris.

Ifølge Saltvedt reagerte markedet tidligere denne uken på tall fra USA som viste lavere lagertrekk fordi Saudi-Arabia har kuttet i eksporten til USA. Hun mistenker at Saudi-Arabia prøver å presse prisene oppover ved å la være å eksportere oljen sin til USA, men heller eksportere den til andre land som ikke rapporterer like lagertall like flittig. 

– Samlede lagre i verden blir ikke mindre bare fordi de sender dem et annet sted, sier Saltvedt.

Analytiker Jens Nærvig i Danske Bank sier til Bloomberg at tallene fra Petro-Logistics svekker kuttavtalen til Opec, som markedet nå også signaliserer ved å sende oljeprisen lavere. 

– Det legger press på Opec før møtet denne helgen, sier Nærvig til Bloomberg. 

Tre ting å følge med på

På mandag møtes Opec-medlemmer og ikke-Opec-medlemmer i St. Petersburg i Russland for å evaluere hvordan kuttavtalen har fungert i mai. Saltvedt sier det er sjelden Opec gjør endringer i avtaler utenfor de faste møtene, men er spent på hvordan møtet vil gå og har listet opp tre ting man burde følge med på under møtet. (Vilkår)

  • Det er blitt spekulert i om Opec vil komme med et forslag om å innlemme Libya og Nigeria i kuttavtalen. Både Libya og Nigeria er medlem av Opec, men er på nåværende tidspunkt unntatt kuttavtalen. Ifølge oljekonsulentselskapet Petroleum Policy Intelligence så skal Saudi-Arabia ha vurdert å kutte oljeeksporten med en million fat om dagen for å demme opp for ekstra fat fra Nigeria og Libya som blir eksport ut i markedet. Dette vil ifølge Saltvedt kunne utløse en stor prisreaksjon. 
  • Saltvedt mener Opecs største utfordring når de møtes til mandag er å bli enige om hvordan de kan få ned rekordhøye oljelagrene og presse oljeprisen opp uten at de utløser en massiv tilbudsboom fra amerikanske skiferoljeprodusenter. 
  •  Sist, men ikke minst. Vil Opec kunngjøre noen endringer i produksjonen? Saltvedt tviler på det. Markedet har heller ikke priset inn en stor endring i oljeproduksjonen under dette møtet. 
Helsekø
Helsekø. Etter en lang natt i kø på parkeringsplassen utenfor McMinn Ungdomskole stimler pasientene seg foran inngangsdørene i påvente av at de skal åpne klokken 06.
02:04
Publisert: