Koronakrisen kastet fredag Opec og oljemarkedet ut i den verste krisen på flere år. Oljeprisen har falt i flere uker, men den stupte skikkelig med nesten ti prosent til 45 dollar fatet for nordsjøolje da det ble klart at produksjons- og prissamarbeidet mellom Opec og Russland bråstoppet.

– Det er sannsynlig at oljeprisen faller videre mandag, til tross for det store fallet fredag, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Opec, ledet an av Saudi-Arabia, inngikk sent i 2017 et samarbeid om produksjonsbegrensninger med Russland. Samarbeidet, ofte kalt Opec+, holdt helt frem til rett før helgen da russerne ikke ville bli med på flere produksjonskutt.

– Dette samarbeidet er over, om ikke akkurat for alltid, men i hvert fall for øyeblikket, sier Wilhelmsen.

Russland, som i likhet med Norge står utenfor Opec, er verdens største oljeprodusent.

Angriper skiferoljen

Saudi-Arabias svar på dette er økt produksjon og kraftige rabatter på rundt 20 prosent for oljeleveranser til enkelte nøkkelmarkeder neste måned. Målet er å vinne nye markedsandeler, og skvise amerikanske produsenter av skiferolje ut av markedet.

– Opec og Saudi-Arabia kunne valgt å kutte på egen hånd. Når de ikke gjør det, vil det presse oljeprisen ytterligere nedover, sier Wilhelmsen.

Mange ser også på dette som et spark til Russland, men både Russland og Saudi-Arabia har en felles interesse i at et kortvarig prisfall kan sette en stopper for skiferolje i USA. Skiferoljen er mye dyrere å utvinne enn både russisk olje og, for ikke å snakke om, saudisk olje.

Produksjonen av skiferolje – som har skutt i været med høye oljepriser – kan forsvinne like raskt med lave priser.

Dagens produksjonsavtale går ut 1. april, og etter dette står hvert enkelt land per nå fritt til å produsere så mye eller lite de vil. Sist dette skjedde i 2014, falt oljeprisen fra over hundre dollar fatet for nordsjøolje, til bunnen på under 30 dollar i januar 2016.

Saudisk muskelbruk

Saudi-Arabia og regimet i Riyadh er helt avhengig av fortsatt høye inntekter, rett og slett for å overleve politisk. Økonomisk har man heller ikke klart å skaffe seg flere ben å stå på, tross vidløftige planer.

Saudi Aramco – Den statseide oljegiganten – ble delprivatisert og børsnotert i fjor. Aksjekursen stupte videre på den søndagsåpne saudiske børsen og ble for første gang notert under verdien ved børsnoteringen.

Et mulig kuppforsøk mot enehersker og kronprins Mohammed bin Salman (MBS) skal ha blitt stoppet i helgen. Internasjonale medier, som CNN, rapporterer at tre nære familiemedlemmer i helgen ble arrestert for landsforræderi, deriblant Mohammed bin Nayef (MBN), aldrende kong Salmans nevø som ble degradert da MBS i 2017 ble utpekt til hans etterfølger og de facto hersker i kongedømmet.

MBS har slått hardt ned på utfordrere til makten, deriblant medlemmer av sin egen meget omfangsrike familie. Drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i det saudiske konsulatet i Istanbul høsten 2018 er også koblet til MBS, som selv har sagt at drapet skjedde «på min vakt».

Søndag stengte også saudiske myndigheter den østlige Quatif-regionen i landet på grunn av koronaviruset. Hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka, nærmer seg også med stormskritt. I juli er det ventet opptil ti millioner pilegrimer fra hele verden til muslimenes helligste by.

Nedgang over hele linjen

Bjørn-Roger Wilhelmsen ser for seg bred nedgang på alle fronter, i tillegg til oljeprisen, når markedene åpner mandag morgen:

  • Oslo Børs faller videre.
  • Den norske kronen svekkes.
  • Rentene faller, og muligheten for rentekutt fra Norges Bank øker.

– Koronaspredningen har bare forverret seg gjennom helgen, med millioner i karantene i Italia og unntakstilstand i New York. Summen av alt er helt klart negativt for markedene, sier Wilhelmsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.