Oljeprisen gjorde et solid byks før helgen da Russlands president Vladimir Putin gikk ut og sa at landet er klare til å gå i samtaler med Saudi-Arabia og de andre Opec-landene om felles produksjonskutt. I tillegg ble det også på Saudi-Arabias initiativ, som er den uoffisielle lederen av kartellet, innkalt til et hastemøte mandag.
Lørdag ble det imidlertid kjent at møtet er avlyst, etter at de to landene nok en gang har havnet i en ordkrig om hvem som har skylden for en priskrig på olje. Møtet skal nå etter planen holdes torsdag.
– Det avlyste møtet på mandag vil skape nedsidepress på oljeprisen, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.
Mandag morgen faller oljeprisen. Nordsjøolje falt på det meste over syv prosent, men har siden hentet seg litt inn. Halv syv omsettes et fat til 33,36 dollar fatet, en nedgang på over fire prosent.
Martinsen mener bykset fredag kan forklares med at markedet priset inn forventningene til en kuttavtale. Selv sier han at det ligger an til et par trøblete uker, uavhengig av om det blir avtale om kutt eller ikke.
– Man må ta innover seg at Opec+-samarbeidet tok tid å få på plass. Nå skal det også inkludere ytterligere land som kanskje ikke har regulatoriske verktøy på plass for å kutte i produksjonen. Det siste man ønsker er et møte der alle parter ikke har tatt seg god tid til å diskutere på forhånd, sier Martinsen.
Siden koronaviruset brøt ut har oljeprisen stupt, og er nær halvert siden nyttår. Da Russland under sist Opec-møte i mars ikke ville forplikte seg til ytterligere produksjonskutt, svarte Saudi-Arabia med å gire opp produksjonen kraftig. Det har ført til at oljeprisen har stupt, og på det laveste vært nede på nivåer man ikke har sett siden starten av årtusenet.
Tror på nedgang mandag
Martinsen får støtte fra Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities, som er skeptisk til at en eventuell kuttavtale kommer i tide.
– Vi har fortsatt 18 dollar fatet som estimat for oljeprisen i andre kvartal, og er skeptiske til om en kuttavtale kan nås før etterspørselskollapsen fortsetter også i april, sier hun,
– I tillegg virker det som om Saudi-Arabia ikke vet hva de skal gjøre. Vanligvis annonserer de sin salgspris på starten av måneden, men det har nå blitt utsatt til etter møtet på torsdag. At de ikke kommuniserer det nå kan signalisere at de ikke vet helt hva de skal gjøre, om det er kutt eller å ta mer markedsandeler ved å senke prisen, legger analytikeren til.
Wiggen mener at det ligger an til nedgang igjen i morgen, og begrunner det med at markedet blir skeptiske til hvor kjapt man kan komme til enighet når ting sklir.
– Markedet trenger kutt, og om det blir stort nok vil det hindre at lagrene ikke fylles opp innen sommeren.
«Ser helt klart ondt blod»
Martinsen i DNB Markets mener det må en global dugnad til for å redde oljeindustrien, og sier det er tydelig at Russland og Saudi-Arabia har satt seg i en posisjon der de forventer at land også utenfor Opec og Opec+ bidrar til produksjonskutt.
Han mener imidlertid ikke at det er ordkrigen mellom Russland og Saudi-Arabia som vil være det som stopper en enighet om produksjonskutt.
– Men man ser jo helt klart at det er ondt blod i bunnen, med alle de offentlige beskyldningene, sier Martinsen.
Han legger til:
– Selv om noen av Opec+-landene økte produksjonen noe, så ville markedet uansett vært i katastrofemodus, siden etterspørselsfallet er hovedproblemet.
Vil ta tid
Martinsen i DNB Markets peker på at kollapsen i etterspørselen har ført til at lagrene har hopet seg opp, og sier som Wiggen at det må tas grep for å sikre stabiliteten i markedet de nærmeste månedene.
– Etterspørselsmessig er bunnen nådd, men problemet er at man må finne en balanse. Nå har lagerkapasiteten globalt både til lands og til vanns begynt å stange i taket, noe som fører til lokal opphoping. Det vil igjen gjøre at man må begynne å stenge raffinerier, som man allerede har gjort i USA og Canada.
Han understreker at selv om det blir enighet på torsdag, så vil det fortsatt ta tid å nedskalere produksjonen.
– Får man en ukontrollert nedstengning og rasering av industrien, så har vi et problem når situasjonen normaliseres, for da er produksjonen borte. Det er på mange måter overførbart til grepene man ser at politikerne tar generelt som følge av korona, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.