Mandag morgen falt oljeprisen igjen. Både prisen nordsjøolje og amerikansk lettolje stupte.
Fallet fortsatte på ettermiddagen, og prisen på et fat brent crude (nordsjøolje) var kl. 15 igjen under 20 dollar fatet.
Dette er et fall på nesten ti prosent siden før helgen. Juni-kontrakten for amerikansk lettolje faller enda mer, og er ned nesten 16 prosent på morgenkvisten. Et fat handles nå til under 15 dollar.
Prisfallet mandag skjer etter en historisk uke i oljemarkedet. Mandag forrige uke falt mai-kontrakten for WTI-olje til langt under null dollar fatet. Ved stengetid i markedet mandag ble et fat handlet til nært minus dollar fatet.
Nordsjøolje fulgte opp prisfallet. På sitt laveste ble et fat nordsjøolje handlet til nært 16 dollar fatet. Oljeprisen var da ned 40 prosent på noen få dager. Så mye hadde prisen aldri falt før på en uke.
Ikke nok med Opec-kutt
Priskollapsen i oljemarkedet kommer som følge av en dødelig cocktail der et brutalt fall i etterspørselen som følge av koronapandemien er en av hovedingrediensene. I tillegg er oljelagre i ferd med å fylle seg opp.
– Til tross for at Saudi-Arabia allerede har startet sine produksjonskutt, er det stadig flere eksempler på at fulle oljelagre skaper problemer flere steder i verden, noe som gjør kjøperne av olje ekstra forsiktige, skriver Nordea i sin morgenrapport.
Tidligere i april ble Saudi-Arabia, Russland og resten av Opec+ enige om å kutte med 9,7 millioner fat olje dagen. Flere har imidlertid pekt på at dette er langt fra nok, og at kollapsen i etterspørselen som følge av koronapandemien er langt større. Ifølge analyseselskapet Rystad Energy vil fallet i etterspørselen falle med 26,7 prosent i april, og rett under 20 prosent i mai. Opec-kuttene vil først komme til syne fra starten av mai.
I mellomtiden fylles oljelagre seg opp. Det viktigste lageranlegget i USA i Cushing, i Oklahoma, er i ferd med å fylles.
Spår ny priskollaps
Produsentene i USA merker presset. Bare forrige uke ble 64 oljeproduserende rigger i USA stengt ned, viste en riggtelling fra Baker Hughes. I USA er antall aktive oljeproduserende rigger nå mer enn halvert siden denne tiden i fjor. Ifølge oljeserviceselskapet Baker Hughes er det nå 465 aktive rigger i USA, 526 færre enn for et år siden.
Goldman Sachs sjefanalytiker på råvarer, Jeffrey Currie, skrev i en rapport før helgen at det vil komme en ny oljepriskollaps om tre-fire uker.
Currie sier den nye priskollapsen vil komme når kontraktene for levering av olje i juni lukkes. Det var dette som skjedde da den amerikanske lettoljen kollapsen forrige uken. Siste dag for juni-kontrakten er 19. mai.
Spår nervøst marked
Torsdag forfaller terminkontrakten for brent i juni. Oljeanalytiker Helge André Martinsen tror markedet kommer til å være nervøst, siden markedet for amerikansk lettolje kollapset da kontraktene skulle gjøres opp forrige mandag.
– Husk at det er noen viktige forskjeller mellom WTI- og brentkontraktene, skriver han i rapporten og peker på:
At det er mulig å betale seg ut av brentkontrakter. WTI-kontraktene kreves fysisk levering av oljen, noe som ikke er mulig for spekulanter.
At nordsjøolje fraktes på havet og derfor har større, logistisk fleksibilitet. WTI-oljen er avhengig av lagerplass i nærheten av produksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
– Til tross for noen glimt av håp på grunn av lettelse av korona-nedstengningene, er det kortsiktige fokuset i oljemarkedet risikoen for at globale oljelagre blir fulle. Vi estimerer at globale lagre på land vil være fulle i slutten av mai, skriver Martinsen i rapporten.