Natt til lørdag ble verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia rammet av et droneangrep. Også oljefeltet Khurais ble truffet under angrepet.

Helge André Martinsen oljeanalytiker i DNB Markets.
Helge André Martinsen oljeanalytiker i DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Droneangrepet førte til kraftige branner ved anlegget, noe som førte til at hele produksjonen ble stanset midlertidig. Anleggene tilhører det statlige energiselskapet Saudi Aramco, og produksjonen utgjør om lag halvparten av Saudi-Arabias totale produksjon – og fem prosent av verdens, ifølge CNBC.

Det er foreløpig stor usikkerhet rundt når produksjonen kan gjenopptas. Wall Street Journal skrev lørdag at produksjonen ville være oppe mot normalt nivå allerede mandag, men Reuters siterer søndag formiddag en kilde på at det ikke er snakk om dager, men uker, før full produksjon er oppe igjen.

- Dette kan ta lengre tid enn myndighetene i utgangspunktet hevder. Til tross for lavere eksport i år, har Saudi-Arabia redusert sine oljelagre til det laveste nivået på ti år, så landet alene har ikke den samme robustheten til forstyrrelser fra Midtøsten som det pleide å ha. I tillegg kan ikke USA raskt erstatte dette volumet, fordi det tar tid å flytte oljetankere, sier analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

Tror prisen stiger ti dollar

Saudi Aramco jobber nå med å finne ut av hvor store skadene på anlegget er. I en melding sier selskapets konsernsjef, Amin Nasser, at en oppdatering kommer i løpet av de neste dagene.

De rammede anleggene produserer rundt 5,7 millioner fat olje. Det tilsvarer rundt fem prosent av den totale produksjonen av olje i verden. Til sammenligning står den samlede norske oljeproduksjonen for rundt 1,3 millioner fat olje per dag.

Flere analytikere spekulerer nå i et kraftig oljeprishopp som følge av produksjonsstansen ved anlegget.

– Vi mangler noe fakta for å gjøre hele analysen, men vi vet at det har slått ut 5,7 millioner fat kapasitet. Det er en vesentlig del av markedet. Opec utenom Saudi-Arabia og andre produsenter, klarer ikke å kompensere for det bortfallet. Det kritiske spørsmålet er hvor lenge bortfallet vil være. Oljeprisen baserer seg på regnestykket produksjonsutfall ganger tid, og tidsfaktoren er foreløpig uklar, sier Helge André Martinsen i DNB Markets.

Bjørnar Tonhaugen, sjef for oljemarkedsanalyse i Rystad Energy, skriver i en melding at han forventer oljeprisen opp ti dollar, og at den langvarige effekten kan være rundt fem dollar på grunn av en mer spent situasjon i Midtøsten.

Satellittbilder viser tykk, svart røyk fra Saudi Aramcos Abqaiq-anlegg i Buqyaq.
Satellittbilder viser tykk, svart røyk fra Saudi Aramcos Abqaiq-anlegg i Buqyaq. (Foto: Planet Labs Inc. / NTB Scanpix)

Martinsen påpeker at landet har noe lagerkapasitet både lagret internt, men også i Japan, mens vestlige land har strategiske petroleumsreserver bygget for denne type tilfeller.

– Dersom dette tar tid, vil man slippe olje ut i markedet. Det kan kompensere noe kortsiktig. Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en oppgang på syv til ti dollar, og så vil oljeprisutviklingen i dagene fremover være drevet av ytterligere informasjon om situasjonen i Saudi-Arabia. Dersom det tar medium tid, vil det bli en enda høyere oppgang og vi får et kjempeproblem i markedet, sier Martinsen, før han legger til:

– Da har ikke verden nok olje. Det vil kreve rask produksjon av skiferolje, og at etterspørselen kveles slik at man får balanse i markedet. Kommer vi i den situasjonen, er ti dollar opp en altfor lav oppgang, sier Martinsen.

Geopolitisk spill

Det er den sjiamuslimske Houthi-militsen i Jemen som har tatt ansvar for angrepene. En talsmann for disse sier dronene er opprørernes respons på Saudi-Arabias intervensjon i Jemen, og medfølgende krigføring siden 2015.

Ifølge NTB har kronprins Mohammed bin Salman diskutert saken med president Donald Trump i en telefonsamtale.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo spekulerer i at Iran står bak angrepet. I en Twitter-melding skriver Pompeo at det angrepet mot det saudiarabiske anlegget er «uten sidestykke på verdens energiforsyning». Han nevner spesifikt den iranske presidenten Hassan Rouhani og utenriksminister Javad Zarif.

– Teheran står bak nær 100 angrep på Saudi-Arabia, mens Rouhani og Zarif later som at de engasjerer seg i diplomati, skriver Pompeo, før han skriver at det ikke finnes noen bevis for at angrepene kom fra Jemen.

Den iranske regjeringen avviser dette.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa en talsmann for Irans utenriksdepartement søndag, sier en talsmann for regjeringen, ifølge NTB.

Statssekretær Audun Halvorsen i det norske Utenriksdepartementet skriver på sin Twitter-side at departementet er «dypt bekymret» etter angrepet.

– Angrepet øker regionale spenninger. Vi ber all parter i konflikten i Jemen om å stoppe volden. Kun en inkluderende politisk enighet kan føre til vedvarende fred og stabilitet.

– Voldsom eskalering

DNB Markets' Martinsen mener situasjonen er svært alvorlig.

– Dette er en voldsom eskalering sammenlignet med tidligere angrep. Tidligere har angrepene truffet rørledninger, men her har de truffet både prosesseringsanlegg, som er nøkkel i Saudi-Arabias oljeinfrastruktur, men også Khurais-oljefeltet, sier Martinsen.

Han påpeker at det foreløpig kun er Pompeo som har pekt på Iran.

– Det vil vel komme en eller annen type respons fra Iran. Det geopolitiske bildet her er brennhett med tanke på risiko, og en slik situasjon kan fort eskalere ut av kontroll. Det er ikke gitt at de som sendte disse dronene hadde sett for seg et slik sluttresultat, men denne type enkelthendelser som spinner ut av kontroll, kan få en hel region til å eksplodere. Men fremdeles er det altså mange ubesvarte spørsmål, sier Martinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.