Det er under en uke siden angrepene på de saudiarabiske oljeanleggene. Angrepet tok ut over fem millioner fat dagen, som er en vesentlig del av verdens totale oljeproduksjon. Nå gjør Saudi-Arabia alt de kan for å levere all den oljen kunder allerede har bestilt. Det gir noen uvanlige utslag.

For å klare dette henvender det statlige oljeselskapet Saudi Aramco seg nå til utenlandske produsenter av råolje. Oljen skal så importeres til saudiarabiske raffinerier før det ferdige produktet eksporteres til kjøperne. Det skriver Wall Street Journal. Blant annet skal Aramco ha henvendt seg til Irak, ifølge kilder WSJ har snakket med.

Dermed har den vanlige handelsflyten av olje endret seg. Vanligvis er det Saudi-Arabia som er garantisten i krisetider. Saudi-Arabia er verdens nest største oljeprodusent, etter USA. Etter at WSJ først meldte om importen steg oljeprisen med mer en to prosent.

Angrepene i Saudi-Arabia sjokkerte oljemarkedet, som fortsatt ikke har hentet seg inn. Forrige fredag, før angrepet, handlet et fat nordsjøolje til rett over 60 dollar fatet. Nå ligger prisen på rett under 65 dollar. Tidligere denne uken meldte Saudi-Arabia at omtrent halvparten av produksjonen er oppe igjen etter angrepet. På en pressekonferanse i Jeddah sa oljeminister Abdulaziz bin Salman at landet regner med å være tilbake i full produksjon igjen innen utgangen av september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.