Mandag møtes Opec og ikke-Opec-landenes overvåkingskomité (JMMC) i St. Petersburg, Russland for å diskutere oljemarkedet og hvordan kuttavtalen landene mellom fungerer. Saudi-Arabias energiminister Khalid Al-Falih uttalte på formiddagen at Opec ikke har diskutert muligheten for større kutt i oljekartellets oljeproduksjon.

Det er alltid knyttet spenning til møtene til Opec, ettersom oljeprisen er svært påvirkelig at tolkninger av Opec sine uttalelser, men det var på forhånd ventet at det ikke kom til å bli foreslått større kutt på dette møtet.

Al-Falih sa senere utover på ettermiddagen at han ser et «dypt» produksjonskutt for Saudi-Arabia i august, og at landet vil lede an som et eksempel. 

Det har også vært spekulert i om Opec vil tvinge de to medlemslandene Libya og Nigeria, som hittil har vært fritatt kuttavtalen, til å forplikte seg til produksjonskvoter, men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg skal dette være uaktuelt å innføre for Libya og Nigeria i denne omgang. 

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets følger med på møtet i St. Petersburg, men tror ikke vi kan forvente oss noe særlig dramatikk. Hvordan mediene dekker møtet vil derimot ha mer å si.

Leser overflod overalt

– Akkurat nå trumfer Opec-nyheter de andre faktorene. Jeg tror ikke alle er klar over at det er sånn det funker. Det er en overskriftsdrevet trading, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus til DN.

Han understreker at fundamentale forhold er det viktigste for oljeprisen og at det alltid vil styre prisen på lang sikt. Likevel kan overskrifter påvirke oljeprisen ganske mye i et tre- til seksmåneders perspektiv, mener han.

I det siste har han lagt seg ordet «glut» i internasjonale medier på minnet, som på godt norsk betyr overflod. 

– Det er slående at ordet glut står overalt når du leser overskrifter, men lagrene har trukket ned og tilbudet globalt er nå lavere enn etterspørselen, og slik har det vært siden mars. Egentlig er overskuddet borte, men det blir fort en negativ feedback-loop som kommer inn i en overskrift når journalister skal forklare en prisbevegelse, sier Kjus.

Siden årsskiftet har oljeprisen falt med over 15 prosent. 

To dollar ned på eksporttall

Fredag falt oljeprisen fra over 50 dollar fatet til under 48 dollar fatet etter at tall fra analyseselskapet Petro-Logistics, et selskap som sporer oljeeksport verden over, viste at Opec sin eksport i juli ligger an til å passere 33 millioner fat om dagen. Det blir dermed den høyeste eksporten på en måned så langt i år – til tross for at eksporten på denne tiden av året pleier å gå ned.

Tallene ble kjapt plukket opp av internasjonale medier som stilte spørsmål ved om markedet begynner å tvile på Opec. 

Kjus mener at tall som dette er med på å gi oljeprisen unødige svingninger ettersom juli ennå ikke er over. 

– Det er selvfølgelig altfor tidlig å si. Det er ikke troverdig nok ennå. Det er umulig å si hva eksporten blir i juli før juli er ferdig, sier han. 

Han forklarer at når sporingsselskaper teller laster og ser at det ligger et skip klar til å laste i slutten av måneden, må det ta stilling til om skipet laster i juli eller i august. Dersom det er tre VLCCer (very large crude carriers) i Opec-land som da ender opp med å laste i august i stedet for i juli så er det alene verdt 200.000 fat om dagen lavere eksport i juli dersom disse ender opp med å laste i august istedenfor.

Foreslår å overvåke egen eksport

Opecs desidert største oljeprodusent, Saudi-Arabia, vil legge mer press på Opec-medlemmer som ikke overholder forpliktelsene til kuttavtalen, og foreslår samtidig å overvåke egen eksport, ifølge Bloomberg. 

– Noen land henger fortsatt etter. Det er noe vi må ta tak i med det samme, sa den saudi-arabiske oljeministeren Khalid Falih til pressen i St. Petersburg mandag.

Han sier at eksporten nå er den overordnede målestokken for markedene og at de må finne en måte å få forene troverdige eksportdata og produksjonsdata i kartellets egen overvåkning. 

«Fortsatt press i oljemarkedet»

Prisen på nordsjøoljen Brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, ligger mandag like over 48 dollar fatet. Den amerikanske lettoljen WTI ble før møtet til Opec handlet for 46 dollar fatet. 

Falih ser fortsatt press i oljemarkedet, mens oljeetterspørselen oppleves som sunn, skriver TDN Finans. Han mener oppbyggingen av globale oljelagre reverseres, og at det bare er et tidspunkt om tid før lagrene når normalt nivå. 

Etterlevelsen blant Opec og de elleve andre landene som deltar i kuttavtalen var over 90 prosent i juni, ifølge Kuwaits oljeminister Issam Almarzooq.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: