–Det kommer til å være mangel på olje i markedet, sier oljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects.

Hun er ikke i tvil. Oljeprisen kommer til å stige. Mye.

Forrige fredag var hun i Wien da oljekartellet Opec samlet seg for andre gang i år for å få i land en produksjonsøkning for å hindre at oljeprisen skyter i været.

– Jeg har vært på mange Opec-møter. Dette var kanskje en av de mest politiske. Det var veldig kaotisk, sier Sen.

Fortsatt ikke nok olje

Iran gikk til møtet med en trussel om å legge ned veto mot en produksjonsøkning, stikk i strid med Saudi-Arabia som like før møtet snakket om en økning på 300.000 til 600.000 fat om dagen. Få timer senere var Opec overraskende nok enige om en økning på en million fat om dagen der alle virket fornøyde. Få dager etter sprakk nyheten om at saudierne planlegger å produsere rekordmye olje i juli.

Det er fortsatt ikke nok, ifølge Sen.

For like etter sa Trump at han vil at alle land stopper å importere olje fra Iran. Oljeprisen bykset et par dollar og handles torsdag for 77,66 dollar fatet.

– Selv med rekordproduksjon fra Saudi-Arabia er balansen betydelig strammere nå fordi USA er åpenbart veldig seriøs med å slå hardt ned på Iran, og det tror vi også de kommer til å gjøre, sier Sen.

Blir åpenbart over 85 dollar

Hun tror de globale oljelagrene vil falle med over en million fat om dagen i fjerde kvartal i år. Nå er hun overbevist om at oljeprisen vil stige over 85 dollar fatet.

– Vi kommer til å justere oljeprisanslaget vårt høyere. Vi var allerede en av de mest optimistiske i markedet, sier Amrita Sen, som inntil nå har ligget inne med et anslag på 85 dollar fatet for fjerde kvartal.

Hun har ennå ikke sendt ut et nytt anslag til kundene sine, og vil derfor ikke si nøyaktig hvor mange dollar per fat hun ønsker å legge seg på.

– Det blir åpenbart over det vi har nå, sier hun.

Tror Iran halverer eksporten

De siste tre årene har Sen og Energy Aspects ment at oljeprisen skal opp i 95 dollar fatet i 2019, men det kan allerede skje i år, ifølge Sen.

Det er utelukkende fordi det de siste årene har vært en veldig sterk etterspørsel etter olje, samtidig som Sen har en sterk tro på at produksjonen i land utenfor Opec, slik som Norge, kommer til å falle.

Og med fallende produksjon i både Iran og Venezuela er hun sikker på at oljeprisen må oppover. Venezuela er i en dyp politisk og økonomisk krise, og oljeproduksjonen i landet har allerede falt som en sten. Produksjonen i Iran er ventet å falle som følge av USAs gjeninnførte sanksjoner mot landet, som især vil ramme oljesektoren der Trump vil stramme grepet om eksporten til landet.

– Det er betydelig fordi Iran produserer 3,8 millioner fat om dagen i et globalt oljemarked på 100 millioner fat om dagen, så Iran står for rundt fire prosent av oljeproduksjonen, sier Sen.

Siste tilgjengelige tall viser at Iran eksporterte mellom 2,6 og 2,7 millioner fat om dagen i mai. Sen mener eksporten fort kan falle til 1,1 millioner fat om dagen – altså et potensielt fall på 1,6 millioner fat om dagen.

– Det er et stort tap. Selv ikke rekordproduksjon fra Saudi-Arabia kan dekke opp for det, så ja, det er slik det ser ut nå, sier Sen.(Vilkår)

Det som politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim peker på her, er helt nytt i norsk politikk
Partiet Rødt oppsummerte før sommeren på Lompa i Oslo.
02:44
Publisert: