Oljeprisen har den siste uken ligget godt under 50 dollar fatet, omtrent på samme nivå som før oljekartellet Opec i november i fjor bestemte seg for å kutte i oljeproduksjonen for å presse oljeprisen opp. Flere har stilt spørsmål ved om Opec for det første klarer å opprettholde kuttene, men også om de klarer å kutte nok for å kompensere for amerikanske oljeprodusenter som fortsetter å pumpe mer og mer olje i markedet.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sa til DN tidligere denne uken at året har vært preget av en oppfatning om at Opec-kuttene ikke virker, men at hovedårsaken er at man ikke har sett trekk i oljelagrene ennå. Kjus er overbevist om at Opec klarer å levere lagertrekkene, og om de ikke gjør det vil de kutte mer i produksjonen.
Oljeguru Fereidun Fesharaki i energikonsulentselskapet FGE er ikke like positiv til Opec-kuttene som Kjus. Han tror oljeprisen kan duppe ned på 30 dollar fatet om ikke Opec kutter mer enn det de gjør nå.
«Mye avhenger av Saudi-Arabia»
– Man må kutte enda 700.000 fat om dagen med en gang eller så vil prisene falle. Selv om man gjør det, må man kutte enda mer igjen neste år, så alt handler om hvor mye Saudi-Arabia er forberedt på å kutte, sier Fesharaki til CNBC.
På 70-tallet jobbet han som energirådgiver til Irans energiminister, og ble senere en delegat til oljekartellet Opecs ministerkonferanser. I 1983 grunnla han olje- og energikonsulentselskapet Facts Global Energy Group (FGE), og har siden vært medlem av den internasjonale rådgiverstaben til Japans største oljeselskap Nippon Oil, medlem av USAs nasjonale energiråd, og president i International Association for Energy Economics (IAEE).
Fesharaki, som også har studert energimarkedene i Stillehavsområdene og Midtøsten, mener mye avhenger av Saudi-Arabia og at de klarer å kutte såpass mye at de holder seg under den såkalte «røde linjen» på ni millioner produserte fat per dag.
– Svært sannsynlig
Dersom oljeprisen faller ned til 30 dollar fatet tror Fesharaki at den vil holde seg der en stund fremover.
– Selv om etterspørselen er robust, er det svært sannsynlig at prisene vil falle neste år til 30 til 35 dollar fatet og holde seg der en stund, sa Fesharaki under en energikonferanse i Sydney på onsdag.
– Problemet er at det er altfor mye olje i markedet. Det er for mye olje fra USA, for mye olje fra Libya og for mye olje fra Nigeria, sier han.
Det internasjonale oljebyret IEA kom med sin månedsrapport onsdag formiddag. I den gikk det frem at økningen i oljeproduksjonen ikke har vært sterkere siden februar ifjor. Det er særlig amerikanske skiferoljeprodusenter som har skrudd opp produksjonen.
Tror et fall vil skape global resesjon
Under oljeprisfallet stupte prisen nordsjøoljen Brent Spot fra over 110 dollar fatet sommeren 2014 til under 50 dollar fatet på få måneder. Den traff bunnpunktet i januar 2016 på 27 dollar fatet, men har sider karret seg opp og har ligget fra 57 til 48 dollar fatet de siste månedene.
Fesharaki forklarer at en liten knekk i oljeprisen kan være bra for økonomien, men at oljeprisfallet i 2014 var spesielt. Nå tror han vi er inne i en kritisk periode der et nytt fall vil være svært uheldig.
– Hvis man får et lite fall i oljeprisen, så er det faktisk bra for etterspørselen og for økonomisk vekst, men forrige gang oljeprisen falt, så falt aksjemarkedene sammen med den. Jeg tror vi er inne i en farlig periode nå hvor et betydelig fall i oljeprisen faktisk vil skape global resesjon, sier Fesharaki.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.