Saudi Aramco, det statseide oljeselskapet i Saudi-Arabia, er verdens mest innbringende selskap uavhengig av industri, og står ifølge Bloomberg for produksjonen av omtrent ti prosent av verdens råolje.

Søndag bekreftet saudiarabiske myndigheter at de har godkjent selskapets planer om å bli børsnotert. Etter planen skal selskapet gå på børs i desember.

Tidligere i høst ble Saudi Aramco-eide prosessanlegg utsatt for et droneangrep, som skal ha slått ut halvparten av selskapets oljeproduksjon, og rundt fem prosent av verdens oljeforsyning. Det satte også en midlertidig stopp for kronprins Mohammad bin Salmans ønske om å ta deler av selskapet på børs, noe han først ymtet frempå om i 2016.

Utsatt flere ganger

Men å få selskapet på børs har derimot vist seg å være mer problematisk enn man skulle tro. Prising av selskapet, som kronprinsen har ønsket at skal ligge på 2000 milliarder dollar, samt politisk usikkerhet og uvisshet rundt hvilken børs selskapet skal noteres på, har gjort at børsnoteringen har blitt utsatt flere ganger.

Den siste uken i oktober ble det derimot klart: fem prosent av selskapet skal noteres på den lokale Tadawul-børsen i Saudi-Arabia. Ifølge Financial Times skal aksjene bli priset i starten av desember, som også er da handelen vil begynne.

Bloomberg skriver at bankene verdsetter selskapet til mellom 1600 og 1800 milliarder dollar.

– Det som er annerledes med denne børsnoteringen, er at Saudi Aramco får alle andre oljeprodusenter til å se ut som småputter, sier Richard Mallinson i analyseselskapet Energy Aspects.

Han er ekspert på olje og Midtøsten, og mener børsnoteringen kan signalisere et skifte i saudiarabisk politikk.

10 millioner fat per dag

– Det kommer utvilsomt til å bli fulgt med på. Samtidig er det kun en liten del av selskapet som skal på børs, og myndighetene og Aramco kommer fortsatt til å styre skuta, sier Mallinson og legger til:

Dette er Saudi Aramco
Saudi Aramco har lange røtter og hadde et overskudd på 111 milliarder amerikanske dollar i 2018.
01:04
Publisert:

– Over lengre tid kan det bety at noen av avgjørelsene som blir tatt ikke bare ser innover, men også utover. Da kan det i så fall få konsekvenser for hele industrien.

Saudi Aramco produserer 10 millioner fat olje per dag. Til sammenligning produserer Equinor 2,1 millioner fat dagen.

Kan bli bli verdens største

Ifølge Bloomberg kan børsnoteringen av Saudi Aramco bli verdens største børsnotering noensinne.

Per nå er det det kinesiske netthandelsselskapet Alibaba Group som innehar rekorden. Da det gikk på børs i 2014 fikk de inn totalt 25 milliarder dollar i ny kapital.

– Til tross for droneangrepet tidligere i høst, samt fallet i oljeprisen så langt i år, virker det som om det helt klart er et sterkt politisk ønske om å få gjennomført denne børsnoteringen, sier Mallinson.

Han mener det henger sammen med landets 2030-visjon, som er uttalte mål om å «være et eksemplarisk og ledende land innen alle aspekter».

Politisk uro skremmer

Som tidligere kjent skal selskapet i første omgang ikke på internasjonale børser. I 2018 omtalte DN en innbitt kamp mellom børsene i London og New York for å bli hovedsete for børsnoteringen.

Ifølge Bloomberg er ikke en internasjonal børsnotering helt utelukket, men det vil i så fall skje tidligst neste år. Nyhetsbyrået skriver dessuten at investorer skal være skeptiske til å kjøpe aksjer i selskapet, spesielt grunnet politisk usikkerhet i landet.

For å bøte på dette har myndighetene i Saudi Arabia restrukturert selskapets finanser, samtidig som de skal garantere større utbetalinger til aksjonærene.

Tidligere denne uken ble det også klart at Kjell Inge Røkkes Aker asa har inngått en samarbeidsavtale med det statseide selskapet. Etter planen skal de to partene samarbeide om bærekraft og havforskning. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.