Christian Selmer var daglig leder i et lite oljeselskap som plutselig fikk 291 millioner kroner utbetalt av Skatteetaten gjennom leterefusjonsordningen. Strafferammen er seks års fengsel.
– Det føles uvirkelig å sitte på tiltalebenken, sier Selmer til DN.
Tirsdag begynte hans forklaring i Økokrim-saken i sal 227 i Oslo tingrett. Den tidligere toppsjefen i Skeie Energy, nå E & P Holding, er først ut blant de tiltalte.
Han må forklare seg i detalj om hva som skjedde våren 2009, da det kriserammede selskapet han ledet gjorde et gigantkjøpt av seismikk – letedata fra Barentshavet i nord til Nordsjøen i sør. Det er satt av seks dager til hans forklaring.
– Jeg sover godt om natten. Vi er sikre på at vi ikke har gjort noe galt. Det er forferdelig for familien, og det er selvfølgelig umulig å få seg arbeid, sier Selmer.
«Ville kjøpe penger»
Etter at han sluttet i selskapet i 2014, har han forsøkt seg som konsulent til selskaper i oljebransjen. Oppdragene ble avsluttet da Selmer ble arrestert og siktet våren 2014.
Økokrim mistenkte at kjøpet av seismikk fra verdens største seismikkselskap TGS i realiteten var oppkonstruert for å utnytte leterefusjonsordningen. Den svært gunstige skatteordningen gir oljeselskaper med underskudd rett til å få utbetalt fra skattekontoret fradrag for kostnader de har hatt til leting etter olje. Penger brukt på seismikk er et typisk eksempel på kostnader det vanligvis kan kreves fradrag for.
Men i retten har Økokrim vist til skattelovens vilkår for å få leterefusjon:
- Hovedformålet med kjøpet må ha vært leting etter olje – «tilknytningsvilkåret».
- Pengene må ha blitt brukt – «oppofrelsesvilkåret».
– Selskapet inngikk avtalen fordi de ville kjøpe penger, hovedformålet med kjøpet var å få finansiering til selskapet. I tillegg var avtalen satt opp slik at selskapet ikke skulle ha noen kostnad ved kjøpet av seismikk, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim.
Både Christian Selmer og de andre på tiltalebenken nekter straffskyld. Arne Helland, tidligere finansdirektør i TGS, risikerer også inntil seks års fengsel for grov skattesvik eller medvirkning til skattesvik. Også TGS er tiltalt i saken. En rekke vitner skal forklare seg i saken, både fra TGS og Skeie-systemet.
– Hvis det er noe galt med avtaleverket, er jeg ikke alene om å være skurk. Her var styret orientert. TGS var orientert, og advokater og revisorer hadde gått gjennom transaksjonen, sier Selmer.
– Leterefusjonsordningen var jo en finansieringsordning som gjorde at selskapene skulle kunne drive leting med lite egenkapital. Skeie Energy benyttet seg av denne finansieringsordningen i samarbeid med et seismikkselskap, på samme måte som andre olje- eller leteselskaper.
Har akseptert Økokrims bot
Skeie Energy, nåværende E & P Holding, trenger ikke møte. Selskapet har allerede akseptert Økokrims bot på 85 millioner kroner.
– Var målet å holde selskapet gående eller å lete etter olje?
– Målet var å skape mest mulig verdi i selskapet, sier Selmer.
– Skattekontoret påstår at min motivasjon var å holde selskapet gående for å beholde jobben og fortsatt få lønn. Det er ikke riktig. Min motivasjon var å skape mest mulig verdi i aksjene.
Økokrims Marianne Bender har ikke ønsket å kommentere Selmers utspill i DN.(Vilkår)